Merhaba herkese

Kış aylarının vazgeçilmez keyfi kestane kebap ve yanında sıcacık bir çay olunca bu günkü yazımın konusunu da Kestane Nasıl Pişirilir Kestanenin Faydaları Nelerdir olarak belirledim. 
Kestane Nasıl Pişirilir 

Kış geldi ve bir çok evde kestane pişirilmeye başlandı. Biliyorsunuz kestane çok faydalı bir gıda ve kışın imkan oldukça haftada bir gün tüketilmesi gerekli. Gerçi bir hayli pahalı olduğu için kestane alabilmek çok kolay olmasa da gene de ben faydalarından size bahsedeceğim, tercih size kalmış.

 Bir çoğumuz artık eskisi gibi sobalı evlerde oturmadığımız için soba üstü kestane kebap keyfi yapamıyoruz. Sobamız yok diye kestane keyfi yapmayacak mıyız? Tabi ki hayır şimdi verdiğim tarifle soba üzerinde pişmiş lezzetinde kestane kebap tarifini sizlerle paylaşıyorum. Ben size yapım aşamalarını tek tek anlatacağım ve bu şekilde yaptığınızda özlediğiniz soba üzeri kestane keyfini yaşayacaksınız. Hazır mısınız ?


Kestane nasıl pişirilir?



Öncelikle kestanelerimizi maket bıçağı ya da meyve bıçağı ile çiziyoruz.

kestanenin faydaları nelerdir
Önce Kestanelerimizi Çiziyoruz

Ardından bir kapta su kaynatıyoruz ve çizilmiş kestanelerimizi 10 dakika kadar sıcak suda bekletiyoruz.

Kestanelerimiz sıcak suda bekliyor

Ardından yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup fırınımızı önce 250 dereceye getiriyoruz (hafif sulu olabilir kestaneleri kurutmaya uğraşmayın). Yaklaşık 5-7 dakika bu şekilde pişirdikten sonra sıcaklığı düşürüyoruz 180 dereceye. Bunu yapmamızın nedeni kestanelerimizin kabuklarından kolay ayrılmasını sağlamak. Sonrasında yumuşak olmasını isterseniz yaklaşık 15-20 dakika benim gibi tam kestane kebap kıvamında olsun isterseniz 25 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun. Ben kendi fırınıma göre süreleri ve sıcaklıkları bu şekilde yazıyorum ama fırından fırına farklılık olabilir. Siz kontrollü pişirin ve gerekirse not alın ki diğer pişirdiğinizde zorlanmayın.


kestanenin faydaları nelerdir
Kestanelerimizi fırın tepsisine koyuyoruz
Ve işte kestanelerimiz hazır.

Kestane Kebap

Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Kestanenin Faydalarına gelecek olursak; Öncelikle kestane sanıldığı gibi çok kalorili bir gıda değil. Lif ve mineral, vitamin bakımından çok zengindir. Diyabetlilerin de tüketebildiği ( hatta kan şekerini düzenlemede faydaları bile var tabi kararında tüketilmesi gerekiyor) kestane lifli bir gıda olduğu için uzun süre tok tutma özelliği de vardır. 100 gram kestane  yaklaşık 160 kalori içerir. İçerisinde antioksidanlar olduğu için hem bağışıklık sistemini düzenler hem de cildi güzelleştirir. Kadınların menopoz, erkeklerin andropoz dönemlerinde başlarına gelebilen Osteoporoz (kemik erimesi) durumlarında da bolca tüketilmesi gereklidir. 3 adet kestane bir öğün olarak düşünülebilir. Halsizlik ve yorgunluk durumlarında haftada bir kaç kere yediğinizde çok çabuk etkilerini görebilirsiniz. Hemoroid(basur) tedavisinde de kestane tüketilmelidir (tabi doktorunuza danışarak ) Kestane karaciğer ve mideye çok iyi gelir, hücre yenilenmesinde etkin rol oynar. Kan dolaşımın düzenlenmesine etkilidir ancak kan sulandırıcı kullananlar doktoruna danışarak kestane tüketmelidir. Bazı bünyelerde (mesela bende) şişkinlik yapabilir ben kestane yerken çay içtiğimde bu sıkıntıdan da kurtuluyorum. Daha önce de belirttiğim gibi her şeyde olduğu gibi kestaneyi de kararında ve mevsiminde tüketmek gerekir.


Kestane Nasıl Pişirilir Kestanenin Faydaları Nelerdir?




21 Yorumlar

  1. Kestaneyi çok seviyorum ama malum sobalı evler kalmadığı için ancak dışarıdan eski usül pişirenlerden alıyordum taaa ki senin kestane nasıl pişirilir yazını okuyana kadar . Bundan sonra senin kestane nasıl pişirilir tarifini yapacağım. Hatta ilk yarın olucak sanırım. Ellerine sağlık canım benim .

    YanıtlaSil
  2. Nasıl severim anlatamam yummyyy ama sobalar kalktığından beri aynı lezzeti vermiyor

    YanıtlaSil
  3. kestane piştiyse kış gelmiş demektir
    Önemli ipuçları için editöre teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  4. Kestanenin pişirildiğini bilmiyordum. Faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Kestane offff hele de böyle kızarınca :))) Lerzan hanım döktürmüşsünüz yine ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Kestaneyi üzerini çizip, bir tavanın içinde ocakta pişirerek yiyoruz. Gerçi ben şekerini tercih ederim ama kalorisi yüksek :)

    YanıtlaSil
  7. geçen gün şehrin turistik çarşısına gittim. anladım kışın gelmeye başladığını, kestane kokusu duyunca meydanda:)
    ne de iyi hissettirdi o koku...
    şimdi yazınıza denk geldim. bi an huzurla doldum. sanki annem kestane pişirmiş de çocukluğuma dönmüşüm gibi.
    elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Kestaneyi pişirebilmek gerçekten ayrı bir meziyet. Kestanenin kalitesi de önemli tabii ki ama herkes de kestaneyi güzel kebap hâline getiremiyor. Kestane memleketi Bursa'da bile kilosu 25,00₺ ortalama.

    YanıtlaSil
  9. Kestaneyi çok severim. Mevsiminde bol bol kestane pişirip yiyoruz ☺️

    YanıtlaSil
  10. Geçen gün kestane yaptık biz sadece suda kaynattık bak sonradan fırına atmak aklımıza gelmedi sokakta satılanlar daha güzel deyip yedik sağol canım önerilerini uygulayacağım.

    YanıtlaSil
  11. Her ne kadar sobada pişirilen kestane kadar olmasada anlattığınız yöntem çok lezzetli kestaneler pişirilmesini sağlıyor. Ama ne kadar olursa olsun sobada pişirilen kestanenin yerini hiçbir şey tutmuyor

    YanıtlaSil
  12. kış akşamlarının vazgeçilmezlerinden gerçekten

    YanıtlaSil
  13. Ben de kestane sezonunu dün açtım, bu yazı iyi denk geldi. Fiyatlar biraz pahalıydı ama olsun. Fırında kestane tarifi için çok teşekkürler. Çizdikten sonra tavada ters yüz yaparak yapınca da kestane kebap formunda oluyor.

    YanıtlaSil
  14. Malesef eski kömür sobaları kalmadı ama kestane hala daha kış gecelerinin vazgeçilmezidir. Onun tadı kokusu bambaşkadır. Eskiden anneannelerin yaptıkları kadar olmasa da severek yiyoruz hala.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten de o lezzet çok farklıydı. Şimdiki yaptıklarımızda o zamanki lezzet de yok o zaman azdı bir de şimdi daha bol o yüzden mi acaba daha lezzetliydi diyorum.

      Sil
  15. Kestaneyi gerçekten çok severim ve kestane pişirmenin de marifet olduğunu düşünürüm. Kestane nasıl pişirilir çok güzel anlatmışsınız bence. Bonus olarak kestanenin faydaları nelerdir öğrenmek de güzel oldu.

    YanıtlaSil
  16. kışın vazgeçilmez lezzetlerinden çok severim :)

    YanıtlaSil
  17. Bursa'da yaşayan birisi olarak ve bu bölgenin en önemli yiyeceklerinden birisi olan kestane hakkındaki bilgiler için teşekkür ederim. Kestane nasıl pişirilir ile ilgili detayları çok güzel anlatmışsınız. Farklı bir bilgi olacak ise eğer; Kestaneyi ön tarafından enine doğru bir çizik atıyoruz bunun dışında kestanenin arka yüzüne de düşey olacak şekilde küçük bir çizik atarsak patlamış mısır gibi açılmasını sağlamış oluruz.

    YanıtlaSil
  18. KESTANE VAZGEÇİLMEZ BİR TAT MAKALE İÇİN TEŞEKKÜRLER....

    YanıtlaSil
  19. Kesinlikle çok güzel bir anlatım olmuş, özellikle benim gibi kestane sevenler için faydalı bir konu, kestane sadece yiyicek olarak değil aynı zaman vitamin deposu olduğunda kış aylarından faydası çoktur.

    YanıtlaSil

View My Stats