Merhaba Herkese

Bugün sizlere bir çoğunuzun bildiği bir geleneğimizden, kültürümüzden bahsedeceğim. İğne oyaları ve kullanıldığı alanlar hakkında bildiklerimi sizlerle paylaşacağım. Yeni iğne Oyası Modelleri de paylaşacağım.

iğne oyası nasıl yapılır


İğne oyaları benim çocukluğumda çok modaydı. Çeyizinde iğne oyası yazması, havlusu ve salon takımı olmayan genç kız olmazdı, olamazdı. Kendi yapamayan büyük bütçeler de tutsa mutlaka yaptırırdı. Gerçi çocukluğumun Kayseri'de geçmesinin ve orada çeyize çok fazla önem verilmesinin de önemi var sanırım bunda. Annem de çalışan bir hanım olunca o iğne oyalarına büyük paralar verip şu anda kullanmaya kıyamadığımız o takımları, yazmaları yaptırdığını hatırlıyorum.

Şimdilerde ise bu işler biraz daha kolaylaştı. Kolaylaştı derken yapım tabi ki gene zor ama iğne oya modelleri bulmak daha kolay. Bunun için siteler var, Tek tek nasıl yapıldığı anlatılıyor. Duruşu, renk seçimi, nerelere yapılacağına kadar her şey anlatılıyor. Büyük sabır gerektirdiği için ben hiç heveslenmedim yapmaya ama şimdilerde annemin özene bezene yaptırdığı iğne oyalı yazmaları ve havlularımı seve seve kullanıyorum.

Eskiden beri bildiğim bir şey de her iğne oyasının bir hikayesinin olduğu idi. Yani mesela tavus kuşu modeli gelinleri daha gösterişli göstermek için yapılmış ilk defa. Kraliçe tacı modeli ise kaynanalarda ki gücü temsil ettiği için yapılmış. Bademli iğne oyasını ise en çok genç kızlar kullanırmış.

Oda takımlarında eğer salon geniş ise daha delikli modeller seçilmiş dar alana örtülecek iğne oyalarında ise daha sık işlemeler kullanılmış. Karadeniz bölgesinde daha çok boncuklu modeller yapılırken Ege bölgesinde daha minik ve sade modeller yapılmış ve gelenekselleştirilmiştir. Bir çok şekilde yapılan iğne oyalarını yapmak için her yolu bulan hanımlar kürdan ile bile iğne oyası yapmışlar. Bizlere de seve seve ve hayranlıkla kullanması kalıyor. Sizler sever misiniz ya da kullanır mısınız ?

3 Yorumlar

  1. Pek anlamam ama hoş duruyorlar :)

    YanıtlaSil
  2. İğne olayı deyince hep aklıma eski zamanlardaki Rahmet babanem geliyor. Gerçekten çok zaman ve sabır isteyen bir iştir iğne oyası çünkü tek tek, ilmek ilmek yapılan bir iş olduğu için zor ve meşakkatlidir.

    YanıtlaSil
  3. Iğne oyası ne çok emek gerektiriyor çok güzel Ama benim sabrım yok canım.

    YanıtlaSil

View My Stats