Merhaba herkese

gilaburu ne işe yarar
Girebolu Ne işe Yarar
Bugün sizlere çok şifalı bir bitkiden bahsedeceğim; Orijinal ismi Gilaburu olsa da Kayseri'de Girebolu olarak anılan bitki bin bir derde şifa ve bunu çoğu kişi bilmiyor. Ben de bu yüzden bu yazıyı hazırlamaya karar verdim. Selçuklular döneminde adı Gül Ebru iken zamanımıza gelince ismi Gilaburu olarak değişmiştir. Ancak hala özellikle en çok yetiştiği İç Anadolu Bölgesinde her ilde birbirine benzer farklı isimlerle de anılmaktadır. Gilaburu ya da Kayseri'de söylenişi ile Girebolu bitkisi ne işe yarar buyurun anlatıyorum.



 Gilaburu ya da Kayseri'de söylenişi ile Girebolu bitkisi ne işe yarar 
 Öncelikle Gileburu nasıl bir bitki ondan bahsedeceğim sizlere; Gileburu özellikle su kenarlarında yetişen minik kırmızı-turuncu arası renkte sulu meyveleri olan eylül ekim gibi toplanan bir bitkidir. Kayseri'de GENÇLİK İKSİRİ olarak satılan Girebolu bitkisinin son yıllarda kıymeti daha çok anlaşılmıştır.
Gileburu nasıl bir bitki 

Benim baba tarafı kütüğümüz Kayseri ilinin Bünyan ilçesinden. Bünyan'da Girebolu olmayan ev olmaz. Herkesin bahçesi varsa bahçesinde yetişir zaten bahçesi yoksa mutlaka komşularından bidon bidon hediye edilir. Hatta çoğu -bidonunu al gel girebolunu topla diye çağırır komşularını, akrabalarını. Bünyan'da eskiden beri her yemeğin yanında ama özellikle bayramlarda Girebolu suyu ikram edilirdi. Hani şimdilerde yerini kola ve meyve sularına bırakmış olsa da annemlerin evi dahil bir çok evde hala girebolu suyu ikramsız bayram olmaz. Toplaması da saklanması da çok zahmetli olmayınca bir de üzerine onca faydası olunca ellerinin altındaki nimeti kullanmama gibi bir şey olmuyor. O lezzetle büyüyünce de istiyorlar insanlar.

Kayseri'de Gileburu meyvesi son 7-8 yılda kıymeti daha çok anlaşılmış bir meyvedir. Öncesinde bir geçim kaynağı değildi. Kişiler sadece kendileri ve eşi dostu için toplar saklardı. Kayserinin ilçelerinden de en çok Bünyan'da yetişirdi. Ancak sonra baktılar ki talep çok diğer ilçelerde de yetiştirilmeye ve satılmaya başlandı. Baktılar Gileburu ticareti bayağı karlı kapalı bahçeler bile oluşturdular ve internet siteleriyle satış yapmaya başladılar. Şu anda Kayseri'de bir çok aile gileburu ile geçiniyor. Çünkü yetiştirmesi çok zahmetli değil toplaması da aşırı yorucu değil. Saklama yöntemlerini de iyi bildikleri için Gileburu üretimi ve satışında Türkiye'de bir numara olmaları şaşırtıcı olmuyor. Girebolunun bir de şu güzelliği var asla kimyasal gübre kabul etmez yani kimyasal gübre atıldığı zaman girebolu kurur. Bu yüzden Gileburu her halükarda organik olmak zorundadır.

Gileburunun faydalarına gelecek olursak en bilinen faydası içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı idrar yollarının temizliği için çok faydalıdır.Erkeklerde prostatı önlemeye yardımcı olurken kadınlarda regl sancılarına ve yumurtalık kanserinin önlenmesine yardımcıdır. Böbreklerinde sorun olmayanlar için günde 1 bardak girebolu böbreklerin çalışmasına fayda sağlar. Bağırsak tembelliği için sabah kahvaltıdan 1 saat kadar sonra içerseniz hemen işe yaradığını görürsünüz. Aç karnına içmeyin çünkü asitli bir içecek olduğu için belki rahatsız edebilir.

Girebolu saklama yöntemleri içinde en yaygın olanı salamura yapmaktır. Gireburu meyveleri dallarıyla birlikte toplanır yıkandıktan sonra su dolu bidonlara doldurulur ve yaklaşık 3-4 ay içerisinde yenecek hale gelir. Suyu sıkılarak içilebilir ya da meyve olarak da tüketebilirsiniz.

Çok asitli bir meyve olduğu için suyunu sıkarsanız hemen tüketmeye çalışın. En son geçtiğimiz bayramda annemin evinde buzdolabında olduğu halde bir şişe girebolu suyu bildiğiniz bomba gibi patladı az kaldı gözümü kör ediyordu. Şişeyi açmak için elime aldım hiç aklıma gelmedi patlayabileceği :)) kapağı çevirmemle kapak gözüme çarptı ve o girebolu suyu şampanya gibi fışkırıp önce yüzümü sonra tüm mutfağı batırdı. Anlatırken çok komik ve basit gelse de yaşadığım an çok korkunçtu :)) O yüzden sıkar sıkmaz tüketmekte fayda var. Annem bayramda misafirler için hazırlamıştı dolapta da olunca bu derece olacağını tahmin etmemişti. Olan bana oldu. Bu kadar faydasını bilmeme rağmen tadını sevmediğim için çoğu zaman ilaç gibi içtiğim gileburudan tamamen soğudum. Tekrar içmek için de bu anımı unutmam gerekiyor.

Gileburunun faydalarına tekrar dönüyorum; uykusuzluk için akşam yemeğinden 1 saat kadar sonra içilirse vücudu dinlendirip relax bir hale getiriyor ve huzurla uykuya dalmanızı sağlıyor. Daha önce de belirttiğim gibi kimyasal bir şey içermediği için ilaçlardaki gibi bir tarafı onarırken diğer tarafı bozma gibi bir durumu olmuyor. Kayseri Erciyes Üniversite Hastanesinde de araştırma yapılan Gileburu özellikle diyaliz hastaları tarafından denenmiş hastalarda bulunan yorgunluk, halsizlik, uykuya dalamama gibi şikayetleri azalttığı gözlemlenmiştir. Gene fareler üzerinde yapılan deneylerde önce farelere böbrek taşı oluşturan maddeler verilmiş, taşlar oluşturulduktan sonra gileburu suyu verilmeye başlanmış ve böbrek taşlarının azaldığı kanaatine varılmıştır. İnsanlar üzerinde yapılan deneylerde de düzenli gileburu tüketen kişilerde böbreklerde biriken kristalleri azalttığı ve önlediği de gene alınan sonuçlardandır. Suyunu sıkıp tüketmek isterseniz gileburunun posasını atmayıp onu da kaynatıp çay olarak tüketebilirsiniz. Tadına hiç alışık değilseniz kokusu da tadı da çok hoşunuza gitmeyecektir (ben hala çok severek içmiyorum) Ancak alıştığınız zaman bir de faydalarını görünce vazgeçemeyeceğiniz bir içecek olacaktır. Tok tutma özelliği de olan Gilaburu meyvesini akşamları  açlık krizleri yaşadığınız da kullanabilirsiniz. Tabi ki çok geç yemeyin çünkü asitli olduğu için reflüye sebep olabilir. Bir kaç salkım gileburu sizi sabaha kadar tok tutacaktır. Zaten bu özelliği yüzünden zayıflama amaçlı da kullanılıyor. Kum döküyorsanız en çok tavsiye edilen şey biradır ama benim gibi alkol kullanmayanlar bu bir sıkıntıdır. Kum dökenler için en güzel ve en kesin sonuç  Gileburu meyvesindedir. Bizzat deneyip ve sonuç aldığım için bunu gönül rahatlığı ile yazıyorum ama siz gene de doktorunuza danışın sorumluluk kabul etmiyorum :)

Cilt bakım maskelerinde, peelinglerde kimyasal madde yok ise genelde meyve asitleri kullanılır. Cildiniz kuru ve hassas değilse arada bir gileburu maskesi de yapabilir, cildinizin daha parlak, canlı görünmesini sağlayabilirsiniz. Benim cildim kuru ve hassas ben yaptığımda bana sıkıntı yaratmıyor ama gene de temkinli olmanızda fayda var. Gileburunun artık kremlerini de yapıyorlar ama ben henüz denemediğim için tavsiye ederim diyemiyorum.

Gileburu meyvesi çok faydalı olsa da siz daha önce yemediyseniz yahut suyunu içmediyseniz doktorunuza danışmadan tüketmeyin. Alerjik bir meyvemi bilmiyorum ama günümüzde domatese, maydanoza, cevize, zeytine alerjiler olduğunu görünce insan bir şey tavsiye ederken daha bir korkuyor. Son olarak Gileburu meyvesi sizce de Kayseri'de anılan ismi olan Gençlik İksiri adını hak etmiyor mu?

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

17 Yorumlar

  1. Ilk kez duydum ve gördüm şifalı olması çok iyi..
    Anadoluda şifalı birilerin olması harika
    Rabbim ne güzel şeyler yaratmış....

    YanıtlaSil
  2. Hiç duymamıştım adını.Bir an önce edinmeli 😊

    YanıtlaSil
  3. Bahçemizde ağacı var ama kuşlar tek meyve bırakmıyor üzerinde. Çok faydalıymış Lerzancım ne kadar detaylı araştırmışsın :)

    YanıtlaSil
  4. Televizyonda görmüştüm daha önce, ama detayları bilmiyordum, çok merak ettim tadını, rastlarsam denemek istiyorum gilaburu meyvesini ve suyunu.

    YanıtlaSil
  5. İsmini ilk kez duydum, ne kadar şifalı bir bitkiymiş.Tadını da merak ettim :)

    YanıtlaSil
  6. Girebolu bitkisi ilk defa duyuyorum ve girebolu bitkisinin ne işe yaradığını sayenizde öğrendim. Çok detaylı bir yazı olmuş. Girebolu bitkisiyle alakalı bir insanın aklına takılabilecek tüm sorulara cevap vermişsiniz. Tadını gerçekten merak ettim, edinebilirsem deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  7. İlk defa duyuyorum açıkçası. Şöyle biraz yaklaştım baktım kızılcık gibi mi diye ama değil. Bunlar daha iri sanki. Kayseri'de teyzemin oğlu var hayırsız blog yazarı belki gönderir. Duyuyor musun beni Beytullah POYRAZ? :)

    YanıtlaSil
  8. Görüntüsü de çok güzelmiş.

    YanıtlaSil
  9. Gilaburu bitkisini ilkokuldayken arkadaşlarla birbirimize fırlatıp savaşırdık. O zamanlar hiç düşünmemiştim Gilaburu nedir ne işe yarar? diye. Meğer sağlığımıza özellikler erkekler açısından Gilaburu bitkisinin birçok faydası varmış. Sayenizde öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Gilaburu meyvesinin tadı biraz buruk gibi olduğundan severek içilmeyebiliyor ama şifa için neler yapmıyoruz ki. "Girebolu bitkisine kimyasal gübre attığında kurur, kesinlikle organik yetiştirilmeli" bilgisi beni çok rahatlattı, demek ki ilaçlama yok tamamen doğal. Faydaları tecrübeyle sabit bu meyve Gençlik iksiri adını hakediyor kesinlikle.

    YanıtlaSil
  11. Gilaburu nu şahsen tanıyor olsamda isminin bu olduğunu senden öğrendim. Diğer adı ile Girebolu lezzetli olduğu kadar bilmediğimiz kadar da faydalıymış .

    YanıtlaSil
  12. Duymadığım bir meyve. Sanki benzettim doğada yetişenlere ama emin değilim. Çokta faydalıymış ne güzel.
    Ben tadını merak ettim, tatlı mı ekşi mi diye :)

    YanıtlaSil
  13. Girebolu Bitkisi Ne işe Yarar adlı yazınızdan bitkinin bir çok faydasını öğrenmiş olduk görüyorduk ama faydalarını çok fazla bilmiyorduk özellikle cilde gençlik vermesi kum dökülmesine iyi gelmesi acaba böbrek taşı içinde aynı sonucu verir mi araştırmak gerekli çok teşekkürler saygılar.

    YanıtlaSil
  14. ilk kez duydum bende internetten alayım araştırıp:)
    Sevgiler...
    makyajlikareler

    YanıtlaSil
  15. Faydası çok fazla ancak ben böbrek kumlarını dökmek için birebir olduğunu deneyimleyerek gördüm. Paylaşım için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Gireboluyu hiç bilmiyordum şampanya gibi patlaması korkunç olmuş ama tadını merak ettim denemek isterim.

    YanıtlaSil
  17. Çocukluğumda Girebolu diye bilirdik biz de. Girebolu ya da Gilaburu çok önemli değil tabi de, eskiden faydasından çok, bizim için oyun malzemesi olarak değerliydi. Savaş yapar sonra da annemizden dayak yerdik. Kıyafetlerden çıkmazdı da lekesi. O gün savaşmak yerine onları ağzımıza atsaymışız çok daha faydalı olurmuş meğer.

    YanıtlaSil

View My Stats