Merhaba herkese

Köz soğanı sevmeyen varmıdır bilmiyorum. Özellikle piknikte mutlaka yaparım, hatta etlerden daha da çok yerim, çok severim. Çiğ soğan gibi kokmadığı için bol bol yerim.

 

Pişmiş Soğan (Köz Soğan) Evde Nasıl Yapılır Faydaları Nelerdir


 

Köz soğanı bu kadar çok severken sadece pikniğe gittiğimde yemek soğana ve bana yapılmış bir haksızlık değil mi :)) derken evde denemeye karar verdim. Önceleri tek tek alüminyum folyoya sararak fırına sürüyordum ama sonra alüminyum folyonun sakıncaları olduğunu öğrenince direkt olarak fırın kağıdına koyup pişirmeyi denedim ve enfes olduğunu gördüm. 

Evde köz soğan nasıl yapılır; 

Soğanların varsa fazla kabuklarını soyuyorum eğer çamurluysa yıkıyorum. Fırın tepsisine iki kat yağlı kağıt seriyorum. Soğanları önce 150 derecede fanlı bir şekilde 15 dakika kadar pişirdikten sonra ızgara ayarına getirip soğanların büyüklüğüne göre yumuşayana kadar pişiriyorum. Daha çok küçük soğanlardan yapmaya çalışıyorum çünkü hem daha lezzetli oluyor hem çabuk pişiyor. Eğer küçük soğan bulamadıysanız büyük boysa soğanlarınız dörde bölüp koyabilirsiniz. Ben sadece tuzlayıp yiyorum ama nar ekşisi veya limonla da nefis oluyor. Hatta evde varsa domateste közleyip salataya çevirebiliyorum. Kağıdı sermemin sebebi soğanlar sulanıyor, şekerleniyor ve dibine tutabiliyor. Tepsinin temizlenmesi zor oluyor. Yağlı kağıt hem servisi kolaylaştırıyor hem de tepsinin kolay temizlenmesini sağlıyor. 

Köz Soğanın Faydaları Nelerdir?

Benim için en güzel atıştırmalıklardan biri olan köz soğanın ben çok faydasını gördüm. Kışın haftada bir kez yapmaya çalışıyorum. Grip ve soğuk algınlığına karşı koruyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücutta iltihap varsa vücuttan  çabucak atılmasını sağlıyor. Özellikle idrar yolu enfeksiyonunuz varsa en güzel tedavi şekli diyebilirim(tabi ki önce doktorunuzun verdiği tedaviyi kullanın). Soğanın içinde kuertesin diye bir madde var. Kuertesin, vücutta kanser ve tümör oluşumunu engelleyen en önemli maddelerden biri. Yani soğan közü yiyerek kansere karşı da önlem almış oluyorsunuz. Kan dolaşımını düzenleyen soğan közü kalp krizi riskini de azaltıyor. Migren ataklarında soğan közü yemenin atakları hafiflettiğini de bizzat gözlemledim.(dipnot; soğanın en dışındaki kararmış olan tabakalarını yemiyorsunuz çünkü onların kanserojen etkisi olabiliyor)
 
Soğan közünün bildiğim faydaları bunlar. Dediğim gibi ben çok severek tükettiğim için şifaları bana bonus oluyor.
 
Sizler köz soğan sever misiniz?  Evde yapar mısınız?

6 Yorumlar

  1. Hiç denememiştim evde, yapayım bi, teşekkürler tarif için. :)

    YanıtlaSil
  2. İlk defa görüyorum açıkçası ama çok merak ettim, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. aaaa teşekkürler yaaaa iyi fikir :)

    YanıtlaSil
  4. Soğan severim ama bu tarifi ilk kez duyuyorum. Deneyeceğim en kisa zamanda ☺️

    YanıtlaSil
  5. Soğan severim ama bu tarifi hiç denemedim not alayım ☺️

    YanıtlaSil
  6. Çok yerim ve severim. Fırında yapıyorum.

    YanıtlaSil

View My Stats