Merhaba herkese,

Bugün benimde yıllardır sıkıntısını çektiğim bir hastalık olan Raynaud Fenomeni hastalığından bahsedeceğim. Sizler de yaz kış üşüyorsanız sebebi Raynaud Fenomeni olabilir. 


Raynaud Fenomeni iseniz herkes tshirtle gezerken yelekle gezersiniz


Raynaud Fenomeni nedir önce bundan bahsedeyim; Raynaud hastalığı özellikle soğuk havalarda el ve ayaklar başta olmak üzere kulak kepçesi, burun, diz ve sırtta üşüme ve ardından bu kısımlarda morarmaların olmasıdır. Morarmanın ardından soğuğa maruz kalma devam ettiğinde uyuşma, iğnelenme ve daha fazla acı çekmeye kadar gidebiliyor. Atardamalarda oluşan bu hastalığın maalesef tedavisi yok ancak tek çaresi korunmak. 

Normalde de bir çok insanda soğuk havalarda parmak uçları ve burunda üşüme olabilir. Çünkü soğuk havaya maruz kalındığında bu uç noktalardaki damarlarda büzüşme olabilir ve kan akışı azalır. Ancak Raynaud Fenomeni hastalığında ortam aşırı soğuk olmasa da üşüme oluşur, hastalardaki bu üşüme daha şiddetli olup ağrı, uyuşma, iğnelenme, morarma oluştuğu için baş edilmesi çok zor durumlara sebep olur. Bu soğukla temas uzun süre olursa doku kayıplarına bile sebep olabilir. 

Kimler Raynaud Fenomeni hastası olabilir?

Bir çok insan Raynaud hastası olduğunu bilmez. Çünkü hastalık sinsidir sadece soğukta kendini ortaya çıkartır ve kişi bunun normal olduğunu, herkesin soğukta bu şekilde hissettiğini düşünebilir. Kadınlarda daha çok görülen Raynaud Fenomeni özellikle sigara kullananlarda daha çok kendini gösterir. Hastalıkta genetik faktörlerde önemli rol oynar. Tam olarak sebebi belli olmadığı için tedavisi için de tam bir yöntem yoktur. 

 Raynaud Fenomeni Teşhisi Nasıl Konulur ?

Hastalığın teşhisinde ilk başta tam kan sayımı yapılır. Hemoglobin düşük değilse soğuğa karşı duyarlılık testi yapılıp teşhis konulur.

Benim hastalığımın teşhisi ortaokuldayken konulmuştu. Sürekli ellerimde ve ayak parmaklarımda morarmalar oluşuyordu. Kışın sırtımda sanki rüzgarlar esiyordu ve sonra doktor teşhisi koydu; ardından ekledi tedavisi yok :)) bununla yaşamaya alışacaksın. Ve o günden sonra yün çoraplar, eldivenler ve yelekler ile kanka oldum. Genetik faktörlerden dolayı maalesef küçük oğlumda da var. Bir çok insanın tshirtle gezdiği havalarda beni kalın hırkalarla görmenizin sebebi de bu :). Evden ellerime krem sürmeden çıkmam, çantamda da sürekli el kremleri olmasına rağmen ellerim çatlar, eğer krem sürmeyi ihmal edersem yaralar açılır. Bir de nezle, grip ilaçlarının bu hastalığı olumsuz etkilediği için mümkün oldukça bu ilaçları kullanmıyorum. 


Raynaud Fenomeni

Kayak yapmayı çok seviyorum ama ne kadar sıkı giyinirsem giyineyim yarım saat kayak yaptıktan sonra ayaklarımı ve ellerimi hissetmiyorum. Doku kaybından korktuğum için kapalı bir mekanda ısınıp tekrar kaymaya devam ediyorum. Soğuk havalarda uzun süre dışarıda kalmamaya  çalışıyorum ve  sonbahardan itibaren asla yeleksiz, hırkasız dolaşmıyorum. Evde karşılıklı iki camı açıp cereyan yapsın dediğimiz olayı asla yapmıyorum. Ben bu şekilde korunuyorum.

Sizlerde de Raynaud Fenomeni varsa bu çözüm yollarını deneyebilirsiniz. 

32 Yorumlar

  1. Çok geçmiş olsun canım. Bu sendromu hiç duymamıştım. Seninle aynı semptomları yaşayanların faydalanması için yazını paylaşıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum. Tek zor yanı insanlar senin kadar üşümediği için seni anlamıyorlar :))

      Sil
  2. böyle bir teşhisim yok ama belirtileri bendede var acaba mı dedim :) hiç duymamıştım bu teşhisi bilgi faydalı oldu teşekkürler sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. raynaud fenomeni için test yaptırmanızı tavsiye ederim. En azından aklınızda soru işareti kalmaz

      Sil
  3. Raynaud Fenomeni rahatsızlıgını ilk defa duydum sizlere geçmiş olsun rabbim şifalar ihsan etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. Bu hastalık biraz sinsi olduğu için soğuk havalarda çıkıyor ortaya.

      Sil
  4. ne tatlı fotolar :)

    ben de duydum bu sendromu

    YanıtlaSil
  5. Eu também tenho essa doença, demorei para descobrir, mas agora tomo os devidos cuidados
    Beijos ♡ Blog | Instagram | Youtube

    YanıtlaSil
  6. Hiç duymamıştım, sayenizde öğrenmiş oldum. Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum. Yazmaktaki amacım Raynaud fenomeni hastası olduğunu bilmeyen varsa bilgisi olsun istedim.

      Sil
  7. ilk defa duyduğum bir hastalık geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
  8. Raynaud Fenomeni ben duymadım ama içime bir kurt da düşürmediniz değil Lerzan hanım ben en iyisi bir test filan yaptırayım bazen bende çok üşüyorum. Gerçi asker -30 küsürleri görmüştüm ölmediysem çokta önemli mi acaba neyse bu bilgi dolu yazınız için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabbim tüm hastalara şifa versin. İnşallah yoktur ama varsa da teşhis konması önemli.

      Sil
    2. Amin teşekkürler.

      Sil
  9. Bende duymadım ve kanlarım değerlerim cok iyi çıkıyor genelde ama bu durum bendede var acaba sebbı bumu :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir doktora gözük canım. En azından kafanda soru işareti kalmaz

      Sil
  10. Ben de çok üşüyen bir insanım ama yazın değil tabi. Çok geçmiş olsun, ilk defa duyuyorum bu hastalığı. Tedavisi olmasa da iyi giyinerek önlem alınıyor olması güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet maalesef tedavisi yok ama önlem alarak korunuyorum.

      Sil
  11. Lerzan Hanım, yine çok bilgilendirici bir yazı paylaşmışsınız. Öncelikle teşekkürler bu bilgilendirici yazılarınız için. Kış aylarında sürekli olarak el ve ayaklarda üşüme yaşayan biri olarak Raynoud Fenomeni konusunda daha fazla araştırma yapacağım. Belki de bu hastalığa sahip olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. İnşallah çıkmaz ama varsa da teşhis önemli Raynaud hastalığında.

      Sil
  12. Yeni yıl sizler için sağlık, mutluluk ve huzurla dolu bir yıl olsun; Yeni yılınız kutlu olsun Lerzan Hanım, Sevgilerle.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum. 2020 herkese sağlık huzur ve mutluluk getirsin

      Sil
  13. Che l'anno nuovo possa riempire la tua vita con felicità, gioia, prosperità e che possa realizzare tutti i tuoi sogni.
    Un augurio per te è quello di trovare sempre l'alba anche quando arriva l'imbrunire.
    Buon 2020!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum. 2020 herkese gönlünün muradını versin

      Sil
  14. Che l'anno nuovo possa riempire la tua vita con felicità, gioia, prosperità e che possa realizzare tutti i tuoi sogni.
    Un augurio per te è quello di trovare sempre l'alba anche quando arriva l'imbrunire.
    Buon 2020!

    YanıtlaSil
  15. Çok geçmiş olsun canım hiç bilmiyordum böyle bir hastalığın varlığını. Teşekkürler bilgilendirme için :)

    YanıtlaSil
  16. Bende durum tam tersi, üşümüyorum ama yaz kış terliyorum; fakat çalıştığım ofiste yaz kış üşüyen insanlar olduğundan büyük problem oluyor. Arkadaşlara Raynaud Fenomeni hastalığı olup olmadıklarını kontrol etmelerini isteyeceğim. İki taraf için de büyük problem oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet o da büyük sorun olmalı. Ben sürekli üşüdüğüm için terleme olayının zorluğunu çok bilmiyorum

      Sil
  17. İlk kez duyduğum bir rahatsızlık Raynaud fenomeni. Bende çok üsürüm ama morarma durumu yok.

    YanıtlaSil

View My Stats