Merhaba herkese

Bugün sizlere çok soru aldığım konu hakkında bildiğim şeyleri anlatacağım; Baştan belirteyim ben bu konunun uzmanı değilim sadece 6 yıllık Bilsem velisiyim ve içlerinde olduğum için bildiklerimi aktaracağım.



Öncelikle Bilsem nedir ?, Bilseme Kimler Gidebilir ?, Bilsem Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir Konularını başlıklar halinde anlatacağım.

Bilsem Nedir?

Bilsem Bilim Sanat Merkezlerinin kısaltılmış halidir. Bilsemlere öğrenciler belli sınavlar ile alınmakta, kazanan öğrenciler de yeteneklerine göre okullarındaki derslere engel olmayacak şekilde yetiştirilmektedirler. Bu sınavlar üstün yetenekli çocuklara özel hazırlanmış sınavlardır.

Bilsem'e Kimler Girebilir?

Mirza Bilsem'e gitmeye başladığında en çok duyduğum soru şuydu? Mirza Bilsem'e nasıl hazırlandı? Mirza Bilsem'e hazırlanmadı zaten çocuğun hazırlanmasına da bence gerek yok. O kitaplarını satabilmek için Bilsem kazandıran kitaplar v.s. diyen yayıncılara lütfen itibar etmeyin (şimdi o yayıncılar çok kızacak bana )

Her çocuğun yapısı farklıdır; kimi üstün zekalıdır, kimi parlak zekalıdır, kimi resim konusunda çok yeteneklidir, kimi müzik. Çocuk üstün yetenekli ise zaten bu küçük yaşlarda kendini belli ediyor; düşünceleri, kafa yapıları, davranışları bile yaşıtlarından farklı bir şekilde devam ediyor. Olaylara bakış açısı çok farklı oluyor. Şimdi yaşıtlarından farklı düşünen ve gören bir çocuk bilsem sınavını kazanmış ise zaten orada da yeteneklerine göre yönlendiriliyor. Siz normal kafa yapısındaki çocuğu hangi kitaba çalıştırırsanız çalıştırın düşünce olarak diğerleri gibi olmayacaktır. Kazara kazandığını varsayalım; diğerlerinin arasında kendini yetersiz hissedecektir.  Bu konuda yanlış anlaşılmak istemem üstün zekalı çocukların diğerlerinden üstün olduğunu filan asla savunmuyorum, düşünmüyorum bile. Sadece mesela bir çocuk eli yok olarak doğmuş ise Allah onun diğer uzuvlarını çok daha güçlü ve yetenekli yapıyor; dikkat etmişsinizdir bu şekilde eli olmayan bir çocuk ayak parmaklarını hiç birimizin kullanamayacağı şekilde harikulade kullanabiliyor. Ya da gözleri görmeyen birinin burnunun ve hislerinin çok kuvvetli olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Rabbim herkesi farklı bir şekilde donatılmış şekilde yaratmış ve herkesin de bu yeteneğini ortaya çıkartması, kullanmasını da kendi çabasına bağlı kılmış. İşte Bilsem okullarının da amacı bu. Bu şekilde üstün zekalı ve üstün yetenekli çocukların yetenekleri doğrultusunda yetiştirmek. İşitme engelliler nasıl ayrı bir okula ihtiyaç duyuyorsa bunun da bir çeşit farklılık olduğunu düşünün. Kimse kulağı duyan çocuğu işitme engellilerin okuluna yazdırmak istemez değil mi? Ya da gözleri gören bir çocuğu görme engelli bir okula. Aynı şekilde düşünüp çocuğunuz üstün zekalı ve üstün yetenekli değil ise onu çalıştırıp bu okullara girmesi için çabalamak da gereksizdir. Çocukta ya vardır ya yoktur. Kendim üzerinden örnek vereyim resim kabiliyetim hiç yok benim hadi çalıştım çabaladım, ufak tüyolar aldım ve kazara bilsemi kazandım diyelim; sonra ne olacak? Öğretmen natürmort çiz dediğinde benim çizebileceğim sadece cin ali formunda olacaktır ve bu durumda daha çok üzüleceğim değil mi?

Bilsem Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

İkinci bir soru da Bilsem sınavlarında torpil mi var ? Bilsemde (ben Niğde Bilsem için konuşuyorum) yaklaşık yirmi-yirmi bir öğretmen var. Ve hepsinin en az iki çocuğu var. Torpil olsaydı sanırım hepsi kendi çocuklarını sınava sokar , kazandırırdı ki eşi dostu v.s. de dahil edersek zaten dışarıdan öğrenci seçmeye de gerek kalmazdı. Ben bizzat içlerinde olduğum için söylüyorum bir öğretmenimizin çocuğu Bilsem sınavını 1 puan ile kaybettiği için bilsemde değil. Torpil olsaydı o 1 puan kolayca verilmez miydi? Bunlar bence sınava çocuklarını sokmuş kazanamamış velilerin yaydığı dedikodular. Bu velilerin unuttuğu bir şey var ki her çocuk gerçekten de çok özeldir. Belki Bilsem de başarılı olamadı ama belki şahane resim çiziyor olabilir; yada tıp konusunda çok başarılı olup mükemmel bir profesör olacak. Bilsem sınavı belki güzel bir başlangıç olabilirdi ama kazanamadıysa dünyanın sonu değil. Sadece çocuğunuzun başka bir yönde yeteneğinin olduğunu gösteriyor.

Bilsemde eğitimler iki şekilde veriliyor; öncelikle Uyum dersleri ile başlanıyor. Bu süreçte öğrenciler çeşitli branş öğretmenleri ve rehber öğretmenlerce gözlemleniyor ve ilgi alanları belirleniyor. İkinci süreç ise destek eğitim dersleri başlıyor. Bilsem okullarında Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Bilişim Teknolojileri, Teknoloji Tasarım, Müzik, Resim gibi dersler veriliyor.

Bilsem Hakkında doğru bilinen yanlışların en büyüğü de Bilsem de görülen derslerden çocuğun normal okulunda mucizeler yaratmasını beklemek; örneğin bilsemde matematik dersi alan çocuğun matematik dersinin 100 olmasını beklemek gibi.

Bilsemde dersler okul derslerinden çok farklı şekilde verilmektedir. Daha çok proje odaklı, farklı çözüm yöntemleri bulmaya yönelik, grup çalışmaları ile iletişim becerilerini de güçlendirmeye yönelik bir eğitim alan çocuklar Bilsem de not amaçlı ve odaklı değil. Bu yüzden işleyişleri çok farklı. Bilsem de öğrenciler sadece kendisiyle yarış halindedir; alması gereken daha doğrusu verilmesi gereken derslerin bir süresi yoktur, bu süre kendi öğrenme hevesi ve becerisi ile doğru orantılıdır. Bilsem de küçük gruplar halinde ders görülür, çocukların kendini özgür ifade edecekleri bir ortamda grupla çalışma teknikleri doğrultusunda bireysel yetenekleri ile hareket edilir. Kimse zorla bir projede bulunmak zorunda değildir, ya da ev ödevi gibi şeyler yoktur. Ancak çocuklar sevdiği ve ilgi alanı olduğu için zaten bir projeye odaklı ise evde de çalışmalarını sürdürür.

Bilsem mi Zorunlu eğitim mi? Bu ikisini aynı çerçevede düşünmek bile çok saçma. Çünkü ikisi çok farklı. Birisi kesinlikle gerekli !!! olmazsa olmaz. Bilsem ise ihtiyaç varsa ve sınavı kazanırsa olur, olursa da güzel olur şeklinde açıklanabilir. Ya da şöyle bir örnek verelim; Zorunlu eğitim yemeğe oturduğumuzda içtiğimiz çorba, yediğimiz yemek gibidir. Çünkü yemek yemez isek yaşayamayız. Çocuk kültürü, bilgiyi, görgüyü, nezaketi okul, aile, arkadaş sac ayağı ile öğrenir. Yani birey için zorunlu eğitim hayatın devamı için şarttır. Ancak Bilsem yemekten sonra isteyeceğimiz tatlı gibidir. Olmasa da olabilir ama olduğunda da çok güzel olur. Çünkü kimin çocuğu olursa olsun bu ülkede güzel işler yapabilen çocuklara ihtiyacımız var. Bu çocuklar hepimizin geleceği, hepimizin gururu olacak. Tabi ki bilsemli olmayan çocuklar için de aynı şey söz konusu. Çocuklar hepimizin çocukları ve bizim geleceğimiz. İster Bilsemde olsun isterse olmasın hepsi için ortak duam Allah akıllarını iyi kullanan kullarından eylesin onları. Biliyorsunuz Adolf Hitler tarihin en zeki adamlarından biriydi ama aklını, bilgisini ve imkanlarını insanları katletmek için kullandı. Ölümü de intihar şeklinde olmuştu :(

Son olarak ben Bilsem hakkında çok duyduğum, soru aldığım şeyleri özetleyerek sizlerle paylaşmaya çalıştım. Gene de sorularınız olursa yorum kısmına yazarsanız bildiğim kadarıyla dilimin döndüğünce cevaplamaya çalışırım. Tekrar söylüyorum Bilsem konusunda ben karar merci değilim sadece kişisel fikirlerimi ve bildiklerimi aktardım. Buradaki yazdığım hiç bir şey ne Bilsem'i ne de Bilsemde öğretmenlik ve idarecilik yapan kişileri bağlamaz.

Buraya Niğde Bilsem 2018-2019 yılındaki çalışmalarının olduğu slaytı da eklemek istiyorum. Bu slayt içerisinde benim oğlumun bir projesi yok ama ben gene de bu slaytı her izlediğimde duygulanıp ağlıyorum. Çünkü onlar hepimizin çocukları. Rabbim hepsinin yolunu açık etsin. Öğretmenlerimize de bu kadar özverili çalışmalarından dolayı çok çok teşekkür ediyorum. Gerçekten de hepsi de 7/24 Bilsem için ''Bu gün neler yapabiliriz'' şeklinde çalışıyor. Rabbim de emeklerini boşa çıkarmıyor. Slaytta da göreceğiniz gibi bir çok başarıya imza attılar. Hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyorum. İyi ki varsınız değerli öğretmenlerim.

27 Yorumlar

  1. Hep duyuyordum, sınav ile giriliyor diye ama ayrıntılı bilgim olmamıştı. Faydalı bir paylaşım olmuş teşekkür ediyorum :) Allah tüm yavrularımıza zihin açıklığı versin :)

    YanıtlaSil
  2. Gercekten tüm detaylarıyla anlatmışsın canim. Sana katılıyorum her çocuk farklıdır. Oğlum Ada nın okulunda da üstün oldukları derslerde farklı eğitim alıyorlar, zayıf olanlar da ek ders görüyor. Her çocuk farklıdır. Bu da kötü veya velilerin yarışacağı bir konu değildir.

    YanıtlaSil
  3. Oğlum girecek bu sene Bilsem sınavına.. Bakalım nasıl olacak. Bilgiler bize yardımcı olacak. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Yazınızı okuyana kadar bilsem nedir diye soran olsa bilsem ne olur bilmesem ne olur cevabını direk verebilirdim bu kadar kapsamlı bir birim varmış ve faaliyetleri varmış sayenizde okuyarak ögrendim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok bilinmese de çok başarılı işler yapıyorlar

      Sil
  5. Bize uzak sanırım daha bu durumlar. Bizim çocuk daha 5 yaşında. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoo tam tersi. Çocukta özel yetenek yahut üstün zeka gibi şeyler varsa daha 2.5-3 yaşında kendini belli etmeye başlıyor.

      Sil
    2. Anladım. O zaman bir araştıralım bakalım biz de.

      Sil
  6. Güzel bir tecrübe aktarım yazısı olmuş canım :)

    YanıtlaSil
  7. Bilsem, Bilgilendirmeleri için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Bilgi paylaşımı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Bilsem hakkında detaylı bilgiler için teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  10. Sayende Bilsem hakkında pek çok bilgi edindim

    YanıtlaSil
  11. Bilsem hakkında bu kadar detaylı bilgi daha önce okumamıştım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Emeğinize sağlık.''Ağaç Ev Sohbetleri 7'' başlıklı yazımı okumak ve yorumlarınızla katkıda bulunmak üzere sizi blogumda görmekten mutluluk duyacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Bilsem ile ilgili detaylı bilgiler için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Bilsem'de en çok mutlu olduğum şey oğlumun kendisine arkadaş bulması olmuştu. Öyle yalnızdı ki, kafa dengi en sevdiği arkadaşlarına orada rastladı. Hep çok şükretmişimdir buna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle. Kendi kafa yapılarına uygun çocuklarla bir arada olmaları çok güzel

      Sil
  15. Oğlum okul hayatına atılmadan önce öğrendiğim Bilsem ile ilgili tüm bilgiler mutlaka bir gün işime yarayacak. Emeğine sağlık Lerzancım.

    YanıtlaSil
  16. Bilsem sinavini kizim ikinci sinifta girdi hem genel yetenek hem resimden kazandi ama mulakatta elendi .Ucuncu sinifta yine katildi ve kazandi mulakatta yine elendi neye gore eleniyor sizce torpil yokmu ben asla inanmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne ve babası Bilsem'de öğretmen olan çocuk mülakatta elendi. Torpil olsaydı sizce tüm bilsem öğretmenlerinin çocukları Bilsemli olmaz mıydı? Mülakat dediğimiz şey de sınav, keyfi bir seçim söz konusu değil

      Sil
  17. resim sınavını kazanan çocuk sözlüde elenmiş. tam "milli eğitim".

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuğu giremeyen herkes hemen karalama yapıyor keşke bu mücadele gerçekten haksızlık yapanlara karşı yapılsa

      Sil

View My Stats