Merhaba Arkadaşlar
Bugün sizlere tüm toplumu ilgilendiren bir konudan bahsedeceğim 'Kadına Şiddet '

Kadına şiddeti görünüşte hiçbirimiz onaylamıyoruz ama maalesef her gün gazete ve televizyonlarda en az 3-4 tane kadına şiddet haberi görüyoruz. Dünya sağlık örgütü tarafından şiddet ''fiziki güç ya da kuvvetin, amaçlı şekilde kendine,başkasına, bir gruba ya da topluluğa karşı fiziksel zarara, ölüme , gelişim sorunlarına ya da yoksulluğa neden olacak şekilde tehdit edici biçimde ya da gerçekten kullanılması '' şeklinde tanımlanıyor. Türkiye' de sadece 2015 de kayıtlı 39 kadın ölümü tespit edilmiştir.Bu sayının kayıplar ya da tutanaksız olanları da düşünürsek yüzlerce şiddet mağduru kadından söz edebiliriz.

kadın şiddeti


İnsanların çoğu şiddet gören kadınların okumayan kesim olduğunu sanarken yapılan istatistiklerde tam tersi üniversite mezunu kadınların daha çok şiddet mağduru olduğunu tespit etmişler.

Kadınlara yönelik şiddete dur demenin ilk adımı erkek çocuk yetiştiren biz annelere düşüyor. Çünkü kadınların çoğu şiddeti fiziksel güç yetersizliğinden dolayı yaşıyor. Geçtiğim sene gittiğim bir konferansta anne sıcaklığı şefkati almamış erkeklerin şiddete daha çok meyilli olduğu anlatılıyordu. Çünkü erkek çocuk anneden şefkati babadan ise güven duygusunu alırmış. Toplumumuzda ise erkek gücü temsil ettiği için ve büyüyene kadar hep o doğrultuda yetiştirildikleri için büyüdüklerinde de ne zaman kendilerini bir konuda yetersiz hissederlerse hemen şiddete başvuruyorlar.

Şiddet yaşayan kadınların çoğu bunu saklıyor ve bundan dolayı kendilerini suçluyor. Hala toplumumuzda kadınların hemcinslerine 'dayak yedi ise vardır adamın bir bildiği şeklinde çirkin söylemler yer alıyor. Kimse yaptığı hiç bir şeyden dolayı dayak yemeyi hak etmez sevmez isen ya da hoşuna gitmediği bir huyu varsa yolların ayrılması gerekiyor.

Kız çocuklarımıza da yaptıkları ne olursa olsun kimsenin dayağı hak etmediği ve ne olursa olsun kendini ifade etmeleri gerektiğini anlatmalıyız. Yapılan sözlü ya da fiziki şiddeti saklamayıp yapan kişinin utanıp bu yüzden de gerekli cezayı alması gerektiği onlara anlatılmalı.

Son yıllarda Mor Çatı adı altında kadın sığınma evleri açıldı. Buralarda hem kadınlara yaşayabilecekleri güvenli ortamlar sağlanırken hem de onlara psikolojik destek de veriliyor.

Ayrıca aile ve sosyal politikalar bakanlığının hayata geçirdiği ve bazı illerde şubesi bulunan ŞÖNİM lerde de kadınların korunması haricinde şiddete yönelik araştırmalarda yapılıyor.

Şiddet önleme ve izleme merkezi telefonları 183 olup 24 saat hizmet vermektedir.

Ayrıca Mor Çatı kurumuna da bağışlar yada gönüllü çalışan olarak da destek olabilirsiniz.


Alo Şiddet Hattı: 0212 656 96 96

Sosyal Hizmetler: 183

Jandarma: 156

Polis: 155

9 Yorumlar

  1. Çok acı bir tablo maalesef..:(

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler yazınız için bu işin içerisinde biri olarak günde ortalama görüşme yaptığım her 5 bayandan 3ü şiddet mağduru. Bir de artık kadınlar da kadınlara şiddet uygular oldu. Bu sadece fiziki şiddet olarak olmasa da sözlü ya da yazılı olarak da oluyor. Durum ve gidişat inşallah düzelir.

    YanıtlaSil
  3. kadına şiddet her yerde var dizilerde şarkılarda ve üstelik iyi bir şeymiş gibi de aktarılıyor ortaya ve kimse de bunlara tepki göstermiyor aynen diziler rating almaya devam ediyor..:-((

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir yazı. Kesinlikle kadına şiddet sadece okumayan kesimde değil. Özellikle eğitimli kesim bu durumu aha çok saklıyor. Hem okumuş hem dayak yiyor olayından çekiniyor sanırım...

    YanıtlaSil
  6. ŞÖNİM'i duymamıştım ve hatta Mor Çatı'ya destek olabileceğimi de bilmiyordum. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Can sıkıcı olan yanı 2016 yılın da bile buna dur diyelemedi:((
    Anneler de lütfen bir eşte nasıl bir özellik arıyorsa erkek evlatlarını o nezaketle yetiştirmeli ya da nasıl bir gelin istiyorsa kızını öyle yetiştirmeli.
    Her şeyden önce karşılıklı saygı duymayı kimse birbirinin malı olmadığını idrak edilmeli yoksa bu yara kanar gider:((

    YanıtlaSil
  8. Siddete hayir demek icin oncelikle annelerin erkek evlatlarini yetistirirken bunu asilamalari gerekir..

    YanıtlaSil

View My Stats