Soğuk bir kış gününden herkese merhaba
Niğde'de maalesef yapılan doğalgaz kesintisinden dolayı soğukta oturuyoruz :( 

Bu soğuk günlerde hepimizin aklına gelen kestaneyi anlatmak istedim size bugün. Tam bir C vitamini deposu kestane cep yaksa da evde gelişme çağında iki çocuk varsa haftalık alınacaklar listesinde sebze ve meyvelerin yanında yer alıyor. 

Hem tok tutma hem de mineral bakımından zengin olan kestanenin faydaları saymakla bitmiyor. Kompleks karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Özellikle kış aylarında enerji depolamak, bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek için kestane tüketmek gerekir.


100 gr taze kestanenin besin öğeleri:

Kalori ( kcal) : 160

Karbonhidrat (g) : 34


Şeker (g) : 9,6


Protein (g) : 3,2


Yağ (g) : 1,8


Potasyum (mg) : 500


Magnezyum (mg) : 35


Sodyum (mg) : 9





Kansere karşı koruyucu özellikte oluşu da tespit edilmiştir. Aynı zamanda gulutensiz olduğu için çölyak hastalarının da tüketmelerinde sakınca yoktur. Şeker hastalarının dikkatle tüketmesi gerekir çünkü yüksek oranda karbonhidrat içerir. Kestane kalp damar hastalıklarının oluşumuna etki eden kollestrolü de barındırmaz hatta koruyucu etkisi vardır. Kan dolaşımını düzenler ve gelişme çağındaki çocukların gelişimine katkıda bulunur.


Gelelim yapımına 
Önce kestanelerimizi güzelce yıkadıktan sonra tek tek keseriz. Ardından kaynar suda yaklaşık 10 dakika kadar bekletiriz. Sonrasında da kurulamadan 200 derecelik fırında 10-15 dakika kadar pişiririz. Afiyet olsun 

12 Yorumlar

  1. Kestaneye bayılırım..Ama soba olacak da üzerinde kestaneler yavaş yavaş pişecek..Sobalar kalmadı artık.. Fırında yapmak da güzel bir alternatif..Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Çok seviyorum :) sevmeyen yoktur sanırım..

    YanıtlaSil
  3. nasıl özledim yemeyi. Haşlanmış haline de bayılır-dım. Taki diyabet başlangıcı çıkana kadar. :(

    YanıtlaSil
  4. Biz de soba kurulunca hiç eksik olmaz arkadaşlar çocuklar gelince illa ki sobanın üzerine dizilir. Fırında hiç denemedim soba olduğundan aklımıza gelmedi:)

    Lerzan hanım izleyicilerin eksilmesiyle ilgili bir sorunuz vardı o gün grupda bu konu da yalnız değilsiniz başkalarından da aynı sorular geldiğine göre bloggerla ilgili olmalı:) sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Niye kesik doğalgaz :( umarım gelir biran önce bu arada kestane sevmeyen biri var benim o komusuna çok imrenirim ama tadı saman gibi geliyor bana : ((

    YanıtlaSil
  6. Ay nasıl da severim. Olsa da yesek şimdi.

    YanıtlaSil
  7. geçende pişirdim ama kabuğundan ayrılmıyordu nedense bu arada blog ve instagramdaki çekilişime bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  8. ben kestaneyi çok severim, güzel bilgiler ve tarif için teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Böyle pişirince çok nefis oluyor ve ağızda dağılıyor :)

    YanıtlaSil
  10. Kestane yi bende severim. Umarım yakında doğalgaz işiniz hallolur. Keyifle yerseniz kestaneleri.

    YanıtlaSil
  11. O zaman kestane deyip geçmemek lazım, vitamin deposu.

    YanıtlaSil

View My Stats