Merhaba herkese

Çocuklarla iletişimin en önemli kısmı onlarla bir şeyler paylaşmaktır. Çocuklar en güzel oyun oynarken ve sorumluluk verildiğinde kendileri ifade edebilirler. İlgi alanlarına göre evde yapılabilecek bir çok aktivite var. Bugün onlardan birisini yaptık. Sizler de çocuklarınızla daha iyi iletişim kurmak ve kaliteli zaman geçirmek istiyorsanız onlara ilgi alanlarına göre yapabilecekleri sorumluluklar verebilirsiniz. Evde Çocuklarla Yapılacak Aktivitelerden Yoğurt Mayalama onları hem keyiflendirecek hem de bu sayede yoğurt yemeyi sevecekler.

Evde Yoğurt Mayalama 
Bizim bu seferki etkinliğimiz yoğurt mayalamak. Küçük oğlum Erşat Mirza biraz meraklı; her şeyi öğrenmek, anlamak istiyor ve anlayana kadar soruyor her şeyi. Son merakı da sütten yoğurt nasıl oluyor; sütün tadı da kokusu da  yoğurttan çok başka  diyordu. Gel birlikte mayalayıp görelim nasıl oluyor dedim.
Yoğurt Nasıl Mayalanır ?

Öncelikle sütümüzü serçe parmağımızı hafif yakacak kadar ısıtıyoruz. Sonrasında hazırladığımız mayaya (1.5 yemek kaşığı mayalık yoğurt yeterlidir) birazda sıcak sütten ilave ederek karıştırıyoruz. Mayanız çok ekşi ise 1 küp şeker atabilirsiniz ancak şeker konulduğu zaman bazı sütlerden kaynaklı yoğurdunuzda sünme yaşayabilirsiniz. Sonra bu karışımı da sıcak sütümüzü koyduğumuz çanak yada nerede mayalacaksak oraya döküyoruz. Ben çanakta fırının içerisinde ağzını kapatmadan 5 saat bekleterek mayalıyorum. Beş saatin (yazın 3-3.5 saat yeterli) sonunda da hiç kaşıklamadan ve çalkalamamaya dikkat ederek direk buzdolabında bir gece dinlendirip öyle yiyorum. Hem kalıp gibi oluyor hem de ekşi olmuyor ki ne ben ne de çocuklar ekşi yoğurt yiyemiyoruz.


Evde Yoğurt Yapımı

Ve sonuç :) tam istediğimiz gibi kalıp gibi yoğurt. Çocuklarınız yoğurt yemeyi sevmiyorsa onların mayalamasına izin verdiğinizde yemeye başlayabilirler. Bence denemeye değer. 

evde yoğurt yapımı
Yoğurt Mayalama



27 Yorumlar

  1. Büyük oğlum doğduğunda hep kendim mayalardım. Küçük oğlanda bir türlü tutturamadım. Nerde yanlış yaptım bilmiyorum ki.
    Ellerine sağlık Mirza'nın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sütten de fark ediyor olabilir bazen mayadan da fark ediyor canım ama en güzeli varsa açık süt alıp kaynatmak bir gece beklettikten sonra ertesi gün ısıtıp mayalamak

      Sil
  2. Ellerinize sağlık. Ben de Antalya ya geldiğimden beri kendim mayalıyorum yoğurdumu.Sevgiler...))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun sizlere de :) kendi yaptığı yoğurdun tadı başka oluyormuş Mirza bey böyle söylüyor

      Sil
  3. Mirza nın ellerine sağlık. 👍

    YanıtlaSil
  4. oğlum bebekken evde yapardım ama sonra bıraktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en güzeli ve sağlıklısı bu diye yapıyoruz tabi bazen arada kaçamak hazır yoğurt alsam da genelde evde mayalıyoruz biz

      Sil
  5. Ellerinize sağlık afiyet olsun herkese

    YanıtlaSil
  6. harika olmuş, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Cocuklar bu tarz deneyimleri cok seviyorlar.. Birlikte bunu yapmaniz cok guzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yaparak çok daha iyi öğrenip akıllarında kaldığını düşündüğüm için genel de imkanım varsa evde deneyimlemelerini sağlıyorum hem eğlenip hem öğreniyorlar

      Sil
  8. Küçük abimizin ellerine sağlık..:) O yapar da yoğurt mayalanmaz mı..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yemeye de bekleriz yoğurtlar Mirzadan kahveler Lerzandan

      Sil
  9. mis gibi ev yoğurdu, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Maşallah maşallah gelecek nesil çok becerikli olacak.Şimdiden başarılar diliyorum küçük şefin gözlerinden öpüyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelinlerime şimdiden duyuruyorum oğullarımın ellerinden her iş geliyor :P
      şaka bir yana çok seviyor bu tarz işleri bende birlikte yapmasını sağlıyorum
      seve seve öpeceğim sizin yerinize

      Sil
  11. Çocukları da bu işe katmak kadar güzel birşey yok. bravo size:)

    YanıtlaSil
  12. Büyük oğlumla mutfakta farklı lezzetler yapmaktan çok keyif alıyorum.Çocuklar anneleriyle birlikte birşeyler yaptığında çok mutlu oluyorlar. Ellerinize sağlık.Ev yoğurdu gibisi yook...

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık,paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  14. Ev yapımı gibisi yok. Hem sağlıklı hem de lezzetli.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Ev yogurdunu ve mayalamayi Severim.Cocuklar icin de cok güzel bir deneyim...:)

    YanıtlaSil

View My Stats