Online terapi, terapistinizden farklı şehirde veya ülkede ya da pandemi gibi durumlarda seanslar yüz yüze yapılamıyor olduğunda uzaktan alınan psikolojik danışmanlık hizmetidir. Online Terapi, ya da uzaktan psikolojik danışmanlık, terapistinizle internet üzerinden çeşitli platformlar aracılığıyla yapabileceğiniz görüntülü ve sesli görüşmelere olanak sağlar. 

 

Online Terapi Nasıl yapılır?

 

Uzman klinik psikologlar, tıpkı yüz yüze terapide olduğu gibi profesyonel olarak terapi seanslarını internet üzerinden çeşitli platformlar aracılığıyla sesli ve görüntülü olarak gerçekleştirirler. 

 

Uzmanlar ve danışanlar en uygun gün ve saati belirleyerek randevulaşırlar ve randevu saatlerinde yüz yüze uygulamada olduğu gibi görüşmelerini başlatırlar. Online terapilerin daha verimli olabilmesi için iki tarafında sessiz ve mahremiyet açısından yalnız oldukları ortamlarda bulunmaları gerekmektedir. Uzmanlar, gizliliğe oldukça önem verir ve aynı yüz yüze ortamda olduğu gibi gizlilik ve etik ilkelerine dikkat ederler. Danışan olarak sizler de kendi gizliliğinizi koruyarak, yalnız ve sessiz ortamlarda terapinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda kullanılan Zoom, Skype gibi uygulamalar, uçtan uca şifreli güvenlik önemleri sağlar ve bu sayede seansta konuşulanlar yalnızca seansta kalır. 

 

Online Terapinin Avantajları Nelerdir? 

 

Online Terapi, en öncelikle istediğiniz uzmana erişmenizi sağlar. Hem zaman hem de mekansal kısıtlamaları ortadan kaldırır bu sayede farklı bir ülkedeki uzmana veya zaman bulmakta zorlanılan bir yaşamın içinde psikoterapi desteği alabilirsiniz.


Yurtdışında yaşayan pek çok Türk, psikoterapi ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılamak istiyor, bunun sebebi yalnızca dil gibi gözükse de, aslında kültürel farklılıklar, bulundukları bölgedeki terapist olmaması veya az sayıda olması, istedikleri ekolde çalışan terapist bulmamaları bu arayışın nedenlerdendir. Bu Sebeple, yurtdışında veya farklı şehirlerde bile olsanız, terapistinizle, mekânsal kısıtlamalar ortadan kalktığı için birlikte çalışmak istediğiniz uzmana internet aracılığıyla ulaşmanızı mümkün hale getirir. 

Fiziksel engellerin terapiye gidilmesini engellediği durumlarda, online terapi almak isteyen fakat terapistin ofisine gidemeyen kişiler için önemli bir alternatif konumunda oluyor. 


Ayrıca; günümüzde yaşadığımız gibi Pandemi koşulları, salgınlar, önemli bulaşıcı hastalıklardan korunmak için oluşabilecek riskleri de ortadan kaldırır. 


Online Terapi herkes için uygun mudur? 

 

Online terapi, Uzman Klinik Psikologların yüz yüze terapi ile aynı profesyonellikle yapıyor oldukları terapilerdir. Çalışma şekillerinde herhangi bir farklılık olmayıp, yüz yüze terapinin yardımcı olabildiği belirli psikolojik durumlar ve mahremiyet koşullarının sağlanamadığı sürece bir çok duruma online terapi ile de yardımcı olabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

Online terapi yüz yüze terapiden daha az mı etkilidir? 

 

Psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde online ve yüz yüze yapılan terapilerin etkililiği karşılaştırıldığı akademik çalışmalarda terapinin etkinliği arasında etkili bir fark bulunanamış olup, online terapi alan danışanların terapiden aynı şekilde memnun oldukları bulunmuştur. 

Online terapi yüz yüze terapiden daha fazla kesime, bölgeye ve hatta ülkelere ulaştığından dolayı, terapiye erişimi kolaylaştırmakta ve böylece etkinliğini artırdığından bahsedebiliriz. 


Online terapinin ücreti farklı mıdır?


Terapi ücreti farklılık göstermez. Çünkü aynı uzman sizi aynı sürede aynı şekilde dinler. Birçok kişi için mekansal giderler olmadığı için daha ekonomik bir alternatif gibi görünmektedir. Ancak birçok terapist hem “online ofislerini” hem de “somut ofislerini” ve yasal sorumluluklarını tutarlar bu nedenle de seans ücretleri arasında bir farklılık yoktur.


Online terapinin dezavantajları nelerdir?


Online terapilerin yüz yüze terapiye ulaşılamadığı veya tercih edilmediği durumlarda alternatif olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Bedensel olarak aynı alanda olmak imkanlarınız el veriyorsa öncelikle tercih edilmesi gerekmektedir.



3 Yorumlar

  1. Çok mantıklı gelmedi bana. Online insanı aldatmak daha kolay gibi. Hani sadece konuşmak değil mimikler, o an ekrandan görünmeyecek el-ayak hareketleri....

    YanıtlaSil
  2. İlginçmiş. Güvendiğim bir danışman olursa düşünebilirim.

    YanıtlaSil
  3. Aslında olabilir Neden olmasın artık her işimizi online yapmaya başladık online terapi de yararlı olabilir

    YanıtlaSil

View My Stats