Merhaba herkese

Ramazanımız mübarek dualarımız kabul olsun inşallah. Bu aralar iftar sonrası biberiye çayı içiyorum çok iyi geliyor. Uzun süredir de araştırdığım için Biberiye çayı ne işe yarar, Biberiye çayı nasıl hazırlanır,  faydalarını-zararlarını anlatmak istedim. 

Öncelikle biberiye çayı Akdeniz'e özgü bir bitki. Akdeniz'de yemeklerde de eksik olmayan şifalı bu bitkinin kullanım alanları çok fazla. Daha öncesinde aktardan satın alıyordum ama son seferinde  arkadaşım Antalya'dan taze taze getirdi ve evde kuruttum. Kurusa da yeşil olarak kalan biberiye otu dikene benziyor. Biberiye çayını taze olarak yapabildiğimiz gibi kurutup da yapabiliyoruz. Kokusu çok kaybolmuyor. İsterseniz çay değil yemekler içinde de kullanabilirsiniz, aroması kaybolmuyor. Özellikle tavuk yemeklerine çok yakışıyor.

Biberiye Çayı Ne işe Yarar? Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?



Biberiye Çayı Ne işe Yarar?

Biberiye çayının en büyük faydası hazmı kolaylaştırmasıdır. Bağırsakları rahatlatıyor, düzgün çalışmasını sağlıyor. Bu yüzden de diyetlerde tavsiye ediliyor. Biberiye çayını iftardan sonra içtiğinizde hem hazım için, hem bağışıklık için iyi bir şey yapmanın mutluluğu da eklenince çok iyi geliyor vücudumuza. 

Biberiye çayı migren ataklarında migren ağrısı hafiften kendini hissettirmeye başladığında içilmeye başlanırsa çok rahatlalatıyor. Migreni geçirmiyor ancak ağrısını hafif bir şekilde atlatmanızı sağlıyor. 

Benim gibi Raynaud Fenomeni rahatsızlığınız varsa biberiye çayını tercih edebilirsiniz. Kan damarlarını açtığı için üşümeyi azaltıyor. Vitaminler (C ve A vitamini), mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin olan biberiye çayı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Korona olduğum zaman günde 2 fincan mutlaka içiyordum. Öksürüğe de iyi geldiği için içtiğim biberiye çayı hem ağrılarımı hafifletmişti hem de enerji vermişti.

Biberiye Çayı Ne işe Yarar? Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olan Biberiye çayının şeker hastalığına iyi geldiği de biliniyor. Kalp krizi riskini azaltıyor, kırmızı kan hücrelerini çoğaltıyor. Kan dolaşımını düzenlediği için saç ve tırnaklar için de çok faydalı olan biberiye çayını kullanmadan önce doktora danışmakta fayda var. 

Uykusuzluğa da iyi gelen biberiye çayını yatmadan önce en az 1,5 saat önce içmeniz gerekiyor. 

Biberiye çayının bir diğer faydası hafızayı güçlendirmesi. Bu yüzden biberiye çayı Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olarak kullanılıyor. Siroza karşı da etkili olan biberiye çayı karaciğeri de koruyor.


Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?

Biberiye çayı hazırlarken kapalı bir kupa ya da bardak tercih etmelisiniz. Suyu kaynatıyoruz ardından içine biberiye otlarımızı ekliyoruz, kısık ateşte kaynatmaya 3 dakika daha devam ediyoruz. Bu noktada kapağın kapalı olması çok önemli çünkü uçucu yağlar içeren biberiye otunun faydalı yağlarının uçmasını engellememiz gerekiyor. Demleme şekliyle de bu çayı yapabiliriz yani hiç kaynatmadan sadece kaynar suda bekletilerek de çay yapıp içebiliriz. 

Dilerseniz limon ve bal da ekleyebilirsiniz. Afiyet şifa olsun


9 Yorumlar

  1. Ben çok severim. Bahcede hep bulunur hem çayını içerim hem yemeklere koyarım ☺️

    YanıtlaSil
  2. Migrene iyi geliyor diye arar ara içerim bende çayını. Bahçede var zaten taze taze yapıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum.Çok teşekkür ederim bu bilgiler için :)

    YanıtlaSil
  4. bitki çaylarını çok seviyorum, biberiye çayı hazım için faydalıymış iftar sonrası tavsiyene uyacağım ben de :)

    YanıtlaSil
  5. Hola. El romero es muy bueno tiene muchos beneficios. Yo lo tomo en infusión y también utilizo productos cosmeticos que lo lleva. Feliz día. Un saludo.

    YanıtlaSil
  6. hiç denemedim saol yaaa :)

    YanıtlaSil
  7. hiç bilmiyordum biberiyeden çay olduğunu deneyeceğim bunu hem diyete faydalı olması hem de migrene iyi gelmesi sebebiyle :)

    YanıtlaSil
  8. hep saksıya dikmeyi düşündüğüm bitkilerden biri simdi sizin bilgilendirici yazınızla iyice heveslendim :)

    YanıtlaSil
  9. Biberiye çayını daha önce hiç duymamıştım harika bilgiler vermişsin sağol canım.

    YanıtlaSil

View My Stats