Merhaba herkese

Malum kış aylarındayız. Kışın olmazsa olmaz içeceği de Salep. Ben salebi çok severim, hem lezzetli hem sağlıklı olduğu için. Hele karlı havada içtiğimde içimi ısıtıyor o tarçın kokusuyla  resmen mutluluk veriyor.

Salebin Faydaları Nelerdir


Salebin faydalarına geçmeden önce salep mi sahlep mi ikilemine de açıklık getireyim; Sahlep bitkinin adı, salep ise toz haline getirilmiş içecek olarak ya da dondurmalarda kullanılan hali. Yani sahlep bitkisi bir takım işlemlerden geçtikten sonra toz hali ile salep adını alıyor.

Salebin Faydaları Nelerdir?

Salebin en önemli faydası grip ve nezlenin semptomlarını ortadan kaldırıyor. Vücut ısısını artırarak soğuktan koruyor. Öksürüğü azaltıyor, boğaz ağrılarını azaltıyor. Şeker atmadan hazırlanırsa tarçınla beraber içildiği için kan şekerini düzenliyor, tok tuttuğu için kilo vermeyi sağlıyor. Süt ile hazırlandığı için vücudun kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılıyor. Baş ağrılarını hafifletiyor, uyku problemi çekenlerin uykuya geçişini hızlandırıyor. Sindirim sistemine de faydalı olduğu için şişkinliği azaltıyor, kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor. Kadınların regl ağrılarına da iyi gelen salep regl öncesi yaşanan gerginliğe de iyi geliyor. 
Salebin Faydaları Nelerdir? Sahlep mi Salep mi?
Sahlep mi Salep mi?


Evde Salep Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle gerçek salep kullanmalısınız. Gerçek salep bulmak biraz zor tabi. Pahalı olduğu için aktarlarda bile bulmak zor. Bir de güvenilir bir firma olması gerekiyor. Benim en son keşfim Otağ Salep. Daha öncesinde marketlerden paketli saleplerden alıyordum ama incelediğimde içinde sadece 3 gr salep olduğunu görünce almaktan vazgeçtim. Çünkü o karışım salep değil katkılı süt oluyordu. Otağ Doğal Salep Trendyol'da da satışta.

                  Evde Salep Nasıl Hazırlanır?




Bir tencereye yarım litre süt koyuyorum yaklaşık 1 yemek kaşığı salep tozu 4-5 tane de kesme şeker atıyorum karıştırarak kaynatıyorum. Karıştırmak önemli çünkü dibi tutabiliyor. Ben şekerli sevdiğim için 4-5 tane şeker ekliyorum ama siz 1-2 tane yada şekersiz olarak da tüketebilirsiniz. Laktozsuz süt ile yaptığımda 2 şeker yeterli geliyor. Normalde tarçın üzerine eklenir ama ben pişirirken de biraz tarçın ekliyorum. Kaynadıktan sonra servis yapıyorum. Uzun kış gecelerinde vazgeçilmez keyfim salep ve patlamış mısır oldu. Sizler salep seviyor musunuz?

7 Yorumlar

  1. Çocukluğumun güzel kokulu, mayili içeceği.. artık içmiyorum, dediğiniz gibi gerçeğini bulmak zor, bulunca da fiyatı yüzünden, gerçekten almak zorunda olduklarımı öne koyuyorum. :) Benim için güzel bir nostaljik yayın oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Salebin geçen sene kilosu 750 tl idi. Kışın severek içtiğim lezzetlerin başında gelir.

    YanıtlaSil
  3. Kış mevsimin vazgeçilmezi: Salep. Çok Severim .

    YanıtlaSil
  4. Fiyatının altınla yarıştığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Çok seviyorum bende salep içeyi ama annem daha bir seviyor. Markaya mutlaka göz atacağım .

    YanıtlaSil
  5. Salep'i ben de çok severim, kışın çok güzel gidiyor gerçekten. Bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum, daha da sevdim şimdi :)

    YanıtlaSil
  6. Her kış salep içerdik ama bu kış hiç dışarı çıkmadığımdan unuttum. Trendyolada da satışta olan Otağ salebi kolayca alabilirim teşekkürler hatırlattığın için.

    YanıtlaSil
  7. Bende çook seviyorum salepp❣️

    YanıtlaSil

View My Stats