Miyom; rahimde görülen, anormal düzeyde düz kas çoğalması durumudur. Miyomlar kadınlarda en sık rastlanan iyi huylu timör türü olarak bilinmektedir. Sınırlı düzgün kitleler olup (intramural, subseröz, intrakaviter, saplı) farklı yerleşimlerde bulunabilmektedirler.

Miyom Neden Olur?

Miyom oluşumuna östrojen hormonu sebep gösterilmekte ve ailesel yatkınlığında miyom oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir. Hormonlara bağlı bir tümör olsa da, her 5 kadından birinde görülebilmektedir. Kadınların menopoza girmesi ile birlikte azalmakta olan miyomlar, doğum yapamayan veya obez kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. 

Özellikle gebelik dönemlerinde boyutları artan miyomlar ağrıya sebep olabilmekte kısırlık, bebek düşüklüğü, erken doğum riskine neden olabilmektedir. Gebelikte kendini belli eden semptomlar vermemesine rağmen, rahim kasılma becerisini olumsuz etkilemesi nedeniyle hastanın kliniğe başvurmasına yol açan uzun, şiddetli ve düzensiz kanamalara yol açabilmektedir. Miyom hastaların birçoğunda anemiye neden olabilmekte ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.


Miyom Ne Sıklıkla Görülür?

En sık görülen kadın hastalıklarından biri olan miyom neredeyse 100 kadından 25 inde görülmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşmasından kaynaklanan bu hastalık, rahim içine veya dışına doğru kitleler şeklinde yayılım göstermektedir. Genetik olduğu düşünülen bu hastalık özellikle ilerleyen doğurganlık çağlarında kendini göstermektedir. Üreme dönemlerinde büyüyen miyom kitlelerinin menopoz dönemlerinde küçüldüğü bilinmektedir.

Miyomun Belirtileri Nelerdir?

Hormonlarla doğrudan ilişkili olan miyom tümörleri çok fazla belirtiye yol açmaz. 


Miyomların en bilinen belirtileri şu şekildedir;

  • Miyomlar kadınların adet dönemlerini uzatır.

  • Kasık sancılarına neden olur.

  • Adet sancısı yaratır.

  • İlişki sırasında ağrı yaratır

  • Adet dönemi düzensizliğine neden olur.

  • Regl kanamaları eskiye oranla daha yoğun olur.

  • İdrar yollarına baskı yapar sık tuvalete çıkılmasına neden olur.

  • Sürekli yorgunluk ve halsizliğe neden olur.

  • Demir eksikliği ve anemi belirtilerine neden olur.

  • Erken doğuma ve düşüğe neden olabilir.

Hormonlar ve genetik faktörlerle bireyleri etkileyen miyomlar yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. İyi huylu tümör dahi olsa bireye yarattığı olumsuz etkilerle tedaviyi gerektiren bir hastalıktır.

Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir

Kadınların bu şikayetlere sahip olması bir jinekolog muayenesine ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Jinekolojik muayene sonucu ultrason incelemesi ile teşhis konulur. Miyomlar mutlaka 6 ay aralıklarla takip edilmeli ve nadir görülse de miyomun kanserleşmeye gidip gitmediği tespit edilmelidir. Miyomlar bir süre izlendikten sonra hastanın şikayetlerine ve incelemelere yönelik ilk etapta ilaç tedavisine başlanmaktadır. 

Tedavi yöntemi olarak ilk kullanılan yöntem ağrıya sebep olan durumlar mevcutsa uygun ağrı kesiciler ve doğum kontrol haplarıdır. Hastanın devam eden yoğum adet kanamaları var ise kanamaları azaltmak için hormonlu spiral takma yöntemine gidilebilir. Yapılan ilaç tedavisine ya da spirale yanıt alınamıyorsa, hastanın çocuk yapma isteği yoksa miyomlar hızla büyümeye devam ediyor ve hastada çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyorsa ameliyat kararı alınmaktadır.

Miyom Ameliyatı Nasıldır?

Miyom ameliyatları iki yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemler kapalı ve açık yöntemdir.

Kapalı yöntemde büyük bir kesi açılmaz ve yaklaşık 0.5 cm derinlikten girilerek cerrahi işlem gerçekleştirilmektedir. Küçük kesi ile yapılan ameliyatlarda ameliyat sonrası süreç konforlu geçer fakat bu yöntemi kullanmak için kitle sayısı, kitlenin yerleşim yeri ve boyutu önem taşımaktadır.

Histeroskopik yöntem ise rahmin iç bölgesine doğru büyüyen miyomlar da, vajinadan rahim içine girilerek işlemin tamamlanmasıdır.

Açık yöntem karnın alt kısmına 10-15 cm kesiler atılarak yapılmaktadır. Bu yöntem boyutu çok büyük ve kanser riski taşıyan miyomlar için uygulanmaktadır. Doğurganlık dönemini tamamlamış kadınlarda gerekirse rahmin tamamı alınarak işlem tamamlanmaktadır.

Kaynak: https://www.esracabukcomert.com/miyom-ameliyati-ankara/ 


1 Yorumlar

  1. Miyomla ilgili oldukça detaylı ve açıklayıcı bilgiler. Çok faydalandım ☺️

    YanıtlaSil

View My Stats