Merhaba herkese

Kaç yaşında olursak olalım pek çoğumuzun sağlık sıkıntıları var. Bugün bir çok hastalık sebebinin bağırsak florasının bozulması olduğu görülüyor. Çünkü bağırsak vücudun ikinci beyni olarak kabul edilmiş durumda. Vücudumuzun en önemli koruması floranın sağlam olmasıdır. Tüm hastalıkların en büyük sebebi bağırsaklar olabilir mi? Mutluluk mutsuzluk dahil her şeyin sebebi bağırsaklar olabilir mi?

Tüm Hastalıkların En Büyük Sebebi Bağırsaklar Olabilir mi?

Hayatımız boyunca bir çok sıkıntımız için antibiyotik kullandık, kullanıyoruz. Antibiyotik bir çok hastalık için önemli, kullanmamız gerekiyor ancak unutmamamız gereken büyük bir gerçek var ki o da antibiyotik vücudumuzdaki tüm bakterileri de yok edebiliyor. Yani antibiyotik tüketince vücut için gerekli yararlı bakteriler de yok oluyor. Doktorlar bu yüzden temkinli bir şekilde yazıyor ve düzgün bir şekilde kullanmamız gerektiğini söylüyorlar.

Sadece antibiyotikler suçlu değil; düzensiz beslenme, uyku bozuklukları, suyun az içilmesi, paketli gıdalar, koruyucu madde içeren besinler de bağırsak florasını bozan etmenlerin başında geliyor.

En basit şekilde örnek verecek olursam; baş ağrısı pek çoğumuzun çektiği bir sorun. Baş ağrısında da farklı ağrı tipleri var; kimimizin ki gerilim tipi, kimimizin ki migren bazen de dişlerimizdeki sıkıntılar baş ağrısına sebep olabiliyor. Doktorlarımız ağrının kaynağını araştırıyor, bol su iç, stresten uzak dur eğer geçmez ise ağrı kesici ilaç kullan diyor.

Bağırsaklarımızın düzgün çalışması tüm vücut için çok önemli. Deri hastalıklarından ruh ve sinir hastalıklarına kadar tüm hastalıkların temelinde düzgün çalışmayan bağırsaklar yer alıyor. Bugün yapılan araştırmalarda sedef hastalığı, egzama gibi hastalıkların en temel sebebi bağırsak florasının bozulması olarak görüyoruz. Düzgün ve dengeli beslenmeme, uykusuzluk, asitli gıdalara eğilim, stres gibi sebeplerle sürekli bir serzeniş içerisindeyiz. Bu da her vücutta farklı şikayetler ile kendini gösteriyor. Kimi egzama ile sıkıntı yaşarken, kimi kolestrol, kimi de cilt bozukluğu yaşıyor. Hepsinin temelinde yatan sebep ise aynı; ikinci beynimiz olan bağırsaklarımızın düzgün çalışmayışı.

Dışkılamak toplumumuzda utanılan bir eylem olduğu için kabızlık şikayeti çok fazladır ancak önemsenmez; ne zaman ki işin içinden çıkılmaz bir hale gelinir o zaman doktora baş vurulur. Oysa vücut için beslenme ne kadar önemliyse dışkılamak da o kadar önemlidir. Bunun temelinde çocukluğumuzdan itibaren yaşadığımız baskılar yatar. Toplu kullanılan alanlarında anne-babalar çocukların tuvaleti geldiyse götürmek istemezler. Oysa eskilerin bir sözü vardır ve çok haklılardır; dışkı küstürülmez. Yani ihtiyaç anında suyumuzu nasıl içiyor ertelemiyorsak tuvalet ihtiyacımız olduğunda da ertelememek gerekiyor. Çünkü sürekli ertelenen tuvalet ihtiyacı sonunda kabızlık sorunu, daha sonrasında da kabızlığın yarattığı daha büyük sıkıntılara yol açabilir.

Kabızlık kadınlarda neden daha fazla görülür? Çünkü az evvel de belirttiğim gibi tuvalet ihtiyacı toplumumuzda ayıp sayılır. Bir çok kişi misafir gittiği evde tuvalete gitmeye utanır. Özellikle kadınlar sokakta, alışveriş merkezlerinde de çok fazla gidemezler. Evde de evin erkekleri biraz daha rahattır,  tuvalete uzun vakit ayırırken kadınlar hemen girip, çıkayım telaşındadır. Genellikle de kadınlar -şunu da yapıp tuvalete gireyim diye ertelediği için kabızlık sorunu kadınlarda daha sık görülür. Bir diğer sebep ise kadınların hamilelik ve doğum sonrası yaşadığı bağırsak hareketlerinin düzensizliğinden dolayı kabızlık daha fazla görülür.

Bağırsaklar vücut için gerekli olan mutluluk hormonunun (serotonin) yüzde doksanını salgılarlar. Bu demek oluyor ki beyinden çok daha fazla etkili. Yani bağırsak florası nasıl düzgün işlerse tüm vücutta düzene girecektir. Serotonin düzene girince melatonin (uyku hormonu) da artıyor dolayısıyla sağlık ve gençlik elde ediliyor.

Bağırsak florasını nasıl düzeltebiliriz? Önceliğimiz düzenli beslenme alışkanlığı olmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler, meyvelere hayatımızda yer açmamız gerekir. Paketli gıdalardan, rafine şekerden uzak durmamız gerekiyor. Ev yapımı yoğurt, ev yapımı kefir de çok çabuk etkisini gösteren gıdalardandır. Çok abartmamak kaydı ile ev yapımı turşu da bağırsak florası için çok önemlidir.
Probiyotik ve lifli gıdalara ağırlık verip, her gün düzenli bir tuvalet saati oluşturmaya çalışmamız gerekmektedir. Yemekle birlikte içilen su en zararlı şeydir. Yemekle birlikte içilen su yemekle birlikte direk mideye ineceği için oradan da bağırsağa atılır. Faydası olmaz tam tersi zararı olur. Yemeklerden 5-6 dakika önce içilen su ise faydalıdır. Yemekten sonra ise en az yarım saat beklemek gerekmektedir su içmek için. Akşamları saat 5 den sonra çiğ meyve, sebze yemek de bağırsak çalışmasını yorar. Bağırsak çalışması bozulduğunda vücut şekli de bozulur, yürüyüş bozulur, kalça eklemi bozulur, bacaklar içe doğru döner. Yemekleri iyi çiğnemek çok önemlidir. Çabuk hazmedilmesi için çok çiğnenmesi gereklidir. Yemek düzeni içerisinde asit alkali dengesi de çok önemlidir. Bir porsiyon et yersen en az 2-3 porsiyon haşlanmış sebze yemek gerekmektedir. Mesela etin yanında patates yiyebilirsiniz. Ancak patatesi sıcak yememeliyiz, soğuk yediğinizde nişastası size fazla dokunmayacaktır. Patatesi sıcak yediğimizde ise hem rahatsız edecek, hem de kilo aldıracaktır.

Vücudun gençleşmesini istiyorsanız aralıklı beslenme yapmanız gerekmektedir.  Aralıklı beslenmede nasıl yapılır?14-16 saat aç kalmayı denemeniz gerekmektedir. Mesela gece sebze çorbasını küçük porsiyonlar halinde içip yatarsanız, bir süre sonra vücut alışacak ve sonrasında ağır yemeklerden kaçınacaksınız.Çünkü vücut o hafifliği ve rahat uykuyu çok sevecektir. Senede bir kez de olsa oruç tutmak sağlıklıdır.

Sağlıklı beslenmede sebzelerin yeri büyüktür. Bamya çok güzel bir prebiyotiktir, yani probiyotiklerin besinidir. Diğer bir faydalı sebze ıspanaktır. Ispanak böbrek taşı yapabilir ama yumurtayla ıspanak pişerse böbrek taşı yapmaz. Bunları bilerek uygularsak sebzelerden en güzel şekilde faydalanmış oluruz.


Birkaç arkadaşım vardı normalde sigara içmezken sabahları tek sigarayı evde içmeye çalışırlardı; sebebini sorduğumda ilk sigarada tuvalet ihtiyacım geliyor ve evden rahatlamış olarak çıkıyorum diyorlardı. Sigara ve tuvalet arasındaki ilişkiyi bilmiyorum ama bu şekilde bir çözüm yolu bulmuşlardı:) tabi bundan sigarayı tavsiye ettiğim anlamı çıkmasın ben sadece gözlemlediğim şeyi sizlerle paylaşıyorum. Yoksa SİGARA SAĞLIĞA ZARARLIDIR.

Sedef  ve egzama çok zor tedavi edilebilen hastalıklardandır.Yapılan çoğu tedavi yöntemleri sedefi ve egzamayı bitirmek değil geriletmeye yöneliktir. Ancak iyi bakteriler desteklenirse vücutta immün sistemi daha güzel çalışır, sedef ve egzama tamamen yok edilebilir.

Şeker hastalarına genelde ara öğün verilir ani şeker düşmeleri olmasın diye. Ama şeker hastalığına yönelik beslenmeye başlarlar ise göreceksiniz ara öğüne gerek kalmadan vücut o ani şeker düşmesi dediğimiz şeyi yaşamayacaktır.

Günümüzde bir de tedavi yöntemi olarak kullanılan  gaita nakli var ama onun için çok detaylı ve ayrı bir yazı hazırlamayı düşünüyorum.

Yazımı toparlayacak olursam sağlıklı ve genç bir görünüm için bağırsaklarımıza değer vermemiz gerekiyor. Bağırsaklar düzgün çalışırsa beynimiz dahil tüm vücudumuzun düzgün çalışacağını, bir çok hastalığın ortadan kalkacağını göreceksiniz. İşte bu yüzden Tüm Hastalıkların En Büyük Sebebi Bağırsaklardır.

Maybelline Süper Stay Matte İnk 105 yazısını da okumak ister misiniz?

17 Yorumlar

  1. blogun yeni tasarımı mukemmel olmuş...

    ben de bir inactive ülseratif kolit hastası olarak o kadar haklı bir yazı olmuş ki, sindirim sistemi içindeki bağırsaklar belki de en naif olanları, en özen isteyenleri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum. Çok geçmiş olsun sana da Kübracım. Bağırsak sağlığımız çok önemli gerçekten her türlü hastalığın sebebi bağırsaklara gerekli önemi vermememizden kaynaklanıyor.

      Sil
  2. Bağırsaklar ikinci beynimiz kabul ediliyor çünkü tüm vücut sağlığımız bağırsaklarımızla alakalı. Kış geldi ve antibiyotik kullanımı artacak, bağırsaklara olan etkisine yaptığınız vurgu önemli, florasını bozuyor. Bağırsak florasını düzene koymamız için yapacaklarımız bilgisi çok önemliydi, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten de öyle. Çocuklarımı büyütürken onlara o kadar çok antibiyotik kullanıyordum ki :( başka türlü ateş düşüremiyorduk neyse ki düzenli kullanıyorduk. Şimdi de elimden geldiği kadar düzenli beslenmelerini sağlıyorum ki ilerde sağlıklı ve uzun birer hayat süre bilsinler. Bağırsak sağlığı çok önemli ev yapımı yoğurt evimden hiç eksik etmiyorum.

      Sil
  3. Bağırsak 2. beyin yazarak-yaşayarak buna şahit oldum
    Konu hakkında yazılanlara ikna oldum.Çünkü deniyorum sonuç ortaya çıkıyor..Artık yediğimize içtiğimize daha dikkat edeceğiz.
    Çocuklarımız özellikle onların yediklerine azami dikkat etmeli özen göstermeliyiz.

    YanıtlaSil
  4. Bence bütün hastalıkların en büyük sebebi stres,günümüzde gerek hormunlu yiyicekler gerekse ilaclı ürünlerin üstüne birde stress eklenince insanın ömrü ister istemez kısalıyor

    YanıtlaSil
  5. Eskiden kimse bağırsakların bu kadar önemli olduğunun farkında değildi.Meğer ne kadar önemliymiş.Son yıllarda fark ettik...

    YanıtlaSil
  6. Her yiyeceği kararında yemek ve özellikle mide ve bağırsaklarımıza sıkıntı yapacak yiyecekleri tüketmemeliyiz ayrıca kat ve sıvı dengesine dikkat etmeli düzenli beslenme alışkanlığı kazanmalıyız çok güzel bir yazı emğinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. teşekkürler yaa özellikle su içiiin :)

    YanıtlaSil
  8. O kadar doğru ve güzel bir anlatım olmuş ki öncelikle tebrik ederim.Migdemizle beynimiz arası ince sinyallerle çalışan ağların varlığını geçte olsa kabul ettiler.Bununla ilgili bir belgesel izlemiştim.

    YanıtlaSil
  9. Çok yakın bir zamanda bu konuyla ilgili arastırmalar yaptım.Gaps Diyeti özellikle cok popüler bagırsak temizlenmesi konusunda.Öyle ki bagırsaklarımız saglıklı olursa psikolojimiz de iyi oluyormus.Depresyon,bipolar bozukluk hatta şizofreni hastalarına ek takviye olarak probiyotik verildiğini dahi okumuşluğum var.

    YanıtlaSil
  10. Bağırsaklar düzgün çalışırsa beynimiz dahil tüm vücudumuzun düzgün çalışacağını, bir çok hastalığın ortadan kalkacağını görecegiz

    YanıtlaSil
  11. Ben bağırsakların tüm hastalıkların sebebi olduğu teorisini daha önce duymuştum fakat bu kadar detaylı nedenlerini bilmiyordum muhteşem bir yazı olmuş canım.

    YanıtlaSil
  12. Bağırsaklar gerçekten sağlığımız için son derece önemli canım. Çok detaylı araştırıp yazmışsın bilgiler çok güzel :)

    YanıtlaSil
  13. Hiç bu açıdan düşünmemiştim. Tabiki bağırsakların düzgün çalışması birçok açıdan önemli. Sindirim ve boşaltım sisteminin önemli parçalarından. Hastalıkların en büyük sebebi demek biraz iddialı olsa da, bağırsaklarımızın sağlıklı çalışması ve sağlıklı kalması hayati önem taşımakta.Bizim görevimiz de genel olarak beslenme ve spor ile vücudun genel yapısını korumak ve sağlıklı tutmak. Sonra tüm suçu bağırsaklara atmayalım ;-)

    YanıtlaSil
  14. Bağırsaklar vücudumuzdaki bağışıklık sistemininde temelini oluşturuyor. Bağırsaklardaki düzensizlik bağışıklık sistemimizi etkileyip hastalıklara sebep olabiliyor. Hastalıkların en büyük sebebi öncelikle mide sonrasında ise bağırsaklardaki düzensizliklerden kaynaklanıyor.

    YanıtlaSil
  15. Bilgi için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

View My Stats