Hepimiz elbette nefes alıp veriyoruz ama yeterince sağlıklı mı ?
Son günlerde duyduğum dahası nefes teknikleri ile mucizelere şahit olduğum Transformal nefesi araştırdım sizler için. Transformal Nefes Nedir Nasıl Uygulanır ?
Öncelikle Pilates eğitmeni arkadaşımdan diyafram nefesinin nasıl alınacağını uygulamalı öğretmesini istedim denedim uğraştım yaptım :) evet alışkanlık haline henüz getiremedim ama en azından aklıma geldikçe uygulaya uygulaya normal hale getirmeye karar verdim.
 Strese,öfkeye,korkuya,tedirginliğe üzüntülere son verdiği söylenen en başta ciltte bile gözle görülür düzelmeler yaşatan bu teknik nedir ?Transformal Nefes; kişide fiziksel, zihinsel ve duygusal bütünlük sağlayan ve sistemde önemli düzeyde iyileşme gerçekleştiren ve kişinin ruhsal yapısını güçlendiren güçlü bir tekniktir.


Transformal Nefes sürecinin başlangıcında, nefes alma mekanizmasını açmamız gerekir. Solunum sistemi, alt karın bölgesinden başlar, solar pleksus sinir ağından geçer ve göğsün üstüne kadar gelir. Bu bölgeler birbirine bağlanırsa, insanın aldığı oksijen düzeyi en uygun (optimum) düzeye yükselir. Vücut iyileştirici etkiler alır ve zindelik artar. Kişinin enerjisi ve huzuru artar. Kapalı nefes alma modellerinde nefes alındığında, oksijen ve yaşam gücü bu bölgelerdeki hücrelere gider. Alt karın ve diyafram kaslarının kullanılması sayesinde, hazımsızlık ve sırt ağrısı gibi fiziksel şikayetler kısa sürede iyileşir.

"Nasıl nefes alıyorsak öyle yaşıyoruz". Herkes kendine özgü bir şekilde nefes alır. Bazı ortak nefes alma modelleri vardır, fakat bireylerin farklı durumlarda nefes alış şekilleri, parmak izi gibi benzersiz ve bireye özgüdür. Güçlü bir duygu hissettiğimizde kendimizi rahatsız hissedersek o an nefesimizi tutarız, böylece o duygudan kurtulmaya çalışırız. Bize kendimize hakim olmamız, susmamız vs. öğretilmiştir. Çoğu kişi kendini duygularına bırakmaz. Kulağa garip gelebilir, fakat karından nefes almak, tatsız duygulardan kurtulmayı sağlar, çünkü bu durumda hareket halindeki enerji tüm vücut ile birleşir, dışa vurulur ve vücuttan atılır. Nefesimizi tuttuğumuz zaman ise söz konusu enerji hücrelere gönderilerek bastırılır. Bunlar hastalığa ve diğer fiziksel şikayetlere yol açabilir. Yıllar boyu nefesimizi tuttuğumuz için bastırılmış olumsuz enerji birikmiş ve belirli bazı yerlere depolanmıştır. Sonuçta doğal nefes alma becerimizi kaybederiz, bu da doğal yaşamdaki yolun kaybedilmesi demektir. Nefes almak daha sevgi, neşe ve sağlık dolu bir hayatın kilit noktasıdır.

Bilinçaltı ile nefes alma modelleri arasındaki bu sinerjinin iyi tarafı, iki yönde çalışmasıdır. Nefes alma tarzımızı değiştirdiğimizde, düşünme ve hissetme tarzımızı da değiştirmiş oluruz ki bu da Transformal Nefes tekniğinin dünyaya sunduğu en büyük hediyelerden biridir. Daha çok nefes alırsak, hayattan da daha çok şey alırız. Kolay, hızlı ve rahat şekilde nefes verdiğimizde, geçmişte kalmış veya bizim için olumsuz bu unsurları dışarı atarız. Nefes alma modelinde ne kadar açık ve bağlantılı olursak, nefes alma da bize istediğimiz şeyleri o kadar çok verir.
Benim bu nefese ihtiyaç duyma sebebim uzun doğa yürüyüşlerinde çok fazla nefes nefese kaldığım içindi. Yorulmuyordum ancak bakıyordum nefesim yetmiyordu sanki. Böylelikle transformal nefes almayı araştırdım ve uygulamaya başladım. Benimle beraber birkaç arkadaşım daha başladıklarında bağırsak sistemlerinin bile düzene girdiğini söylediler ben henüz daha çok büyük etki göremedim çünkü sadece aklıma geldikçe diyaframdan nefes alıyorum onun dışında gene sık sık minik minik akciğer nefesi ile idare ediyorum. Aslında en güzeli çocuklara henüz büyümeden o şekilde alıştırmak çünkü bebekler bu donanım ile doğarlarmış. Yani yeni doğan bir bebek nefesi güçlü olduğu için ve diyaframı kullandığı için tek çığlığı ile sesini rahatlıkla duyurur. Bizler bir bebek kadar ağlayacak olsak sesimiz kısılır nefesimiz kesilir ancak bebeklerde bu tarz sıkıntılar olmaz çünkü onlar bu donanımla doğar. Akciğer ile nefes almayı ise sonradan öğrenirler işte bu yüzden imkanı olan aileler için en güzeli çocuklara henüz bebekken bu eğitimi vermek çünkü bu nefesi öğrenen çocuklarında gerek çocukluk gerekse ergenlik çağında sıkıntı ve stres konusunda minimum sıkıntı yaşadıkları tespit edilmiş
Unutmayalım ki, yaşam mucizesini mümkün kılan sadece nefestir. Doğru nefes tüm sıkıntıları belki sona erdiremez ama minimum zararla atlatmamızı sağlar.

14 Yorumlar

  1. Çok yararlı bir yazıydı teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  2. Bu nefes alma tekniğini bende öğrenmeyi çok istiyorum. Bir dahaki sefere banada öğretirmisin?

    YanıtlaSil
  3. birkaç sene önce yoğun pilates ve yoga yapardım öğrenmiştim bütün teknikleri nefes almayla ilgili hakikaten çok faydasını da gördüm..

    YanıtlaSil
  4. Nefes önemli. Ben de Ebru Şallı'nın plateslerini yapaken dikkat etmeye başlamıştım. Sanırım doğru yapıyorum...

    YanıtlaSil
  5. Nefes önemli. Ben de Ebru Şallı'nın plateslerini yapaken dikkat etmeye başlamıştım. Sanırım doğru yapıyorum...

    YanıtlaSil
  6. ilk nefes eğitimimde aslında hiç nefes almadığımı fark etmiştim, gerçekten çok önemli

    YanıtlaSil
  7. nefes dediğiniz gibi çok önemli güzel bir yazı tebrikler

    YanıtlaSil
  8. Arada deniyorum ben de ama belli bir düzene sokamadım:) Çok yararlı bir paylaşım oldu bu teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Her gün yeni bişey öğreniyorum. Öğrenmenin yaşı olmadığını da yeni öğreniyorum.
    Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  11. Çok faydalı bir yazı teşekkürler (:

    YanıtlaSil
  12. Selam,
    Ben de kendimce sağlıklı yaşam konusunda bir iki uygulamayı takip edenlerden ve evde de olsa spor yapmaya çalışanlardanım. Güzel bir hatırlatma bu ve önemli bir konu gerçekten. Teşekkürler.
    En azından her sabah işe giderken ve akşam eve dönerken toplamda 30 dk.lık bir yürüyüşüm var ve bu esnada nefes de çalışıyordum:))))
    Dediklerinize aynen katılıyorum uygulayan biri olarak, ayrıca bir Biyolog olduğum için de, direkt o kalın kitaplarım gözümün önüne geldi:)))
    Ben de beklerim sizi sayfama, katılırsanız sevinirim, bu arada takipçinizim ben:)
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. bu yazıyı ayrıntılı olarak birdaha okuyacağım :) teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Ben nefesini doğru kullanmayı bilmeyenlerdenim.Spor esnasında hatta uyurken bile yarım nefes kullandığımın farkındayım.Hafta sonu Nefesi doğru kullanma tekniklerini anlatan bir kitap tanıtımına katılacağım.Umarım sizin yazdıklarınızı da ekleyerek nefesime katkıda bulunabilirim.

    YanıtlaSil

View My Stats