Aşure Günü

Aşure… Muharrem ayının onuncu günü...

Aşure Günü ve Önemi
Aşure Günü ve Önemi

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)
“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)
Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)
Aşurenin içinde yer aldığı Muharrem ayı da, aynı zamanda Hz. Peygamber (sav)’in torunu Hz. Hüseyin’in ve çoğu Ehl-i Beyt mensubu 70’den fazla insanın siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela’da şehid edilmesi nedeniyle Müslümanların ortak hafızasında büyük bir acının tarihidir. Kerbela’da acımasızca şehit edilen Hz. Hüseyin ve arkadaşları, bu hadisedeki asil duruşu ve haksızlıkla karşısındaki onurlu mücadelesi ile bütün müminlerin gönüllerinde taht kurmuş, ona ve yakınlarına bu zulmü reva görenler ise insanlığın ortak vicdanında mahkûm edilmiştir.
Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Aşurenin bu mecazî anlamı toplumumuz için bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Milletimiz, asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de; “farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları”, “birlik” gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya, birlikte yaşamanın sembolünü tadarken muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir.*
*Yazılar Diyanet Sitesinden alıntıdır

Aşure gününün dinimizce önemi nedir sorusuna açıklık getirmek gerekirse İslam tarihine göz atmak gerekir. Aşure günü ve Muharrem ayında peygamberler için çok önemli mucizeler gerçekleşmiştir. Bu sebeple dinimizce önemi büyüktür. Bu özel gün Hz. Adem'in işlediği günahın ardından tövbesinin kabul edilmesidir. Hz. İdris bu günde göğe yükseltilmiştir. Hz. Nuh'un gemisi bu günde tufandan kurtulmuştur. Hz. Yakup hasret acısı ile kavrulurken bu özel günde oğlu Hz.Yusuf'a kavuşmuştur. Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i ikiye yarıp, Firavun'u gazaba uğrattığı gün bugündür. Hz.İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup göğe yükselmesi yine bu güne isabet etmektedir. Hz. İbrahim'in zalim Nemrut'un ateşinden kurtulduğu gün de budur. Hz.Yunus'un balığın karnından kurtulduğu ve Hz. Eyüp'ün dertlerine şifa bulduğu gün de budur!

23 Yorumlar

  1. Allah kabul etsin. Afiyet olsun.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. En sevdiğim tatlılardan biridir elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Allah kabul ve makbul etsin. Elinize sağlık. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  4. Allah kabul etsin. O kadar çok severim ki. Üşenmem arada yaparım:)

    YanıtlaSil
  5. Allah kabul etsin evinizde bolluk olsun... :)

    YanıtlaSil
  6. Allah kabul etsin. Ellerinize sağlık... Afiyetle tüketin.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Allah kabul etsin.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Harika görünüyor.Allah kabul etsin ;)

    YanıtlaSil
  9. Birşeyin anlamını bilerek yapmak çok güzel. Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  10. Canım çok güzel bilgiler ,aşuren mübarek olsun. Allah kabul etsin,sevgiler...

    YanıtlaSil

View My Stats