Hayatta en zor öğrenilen şey sanırım anne baba olabilmek ; hem eğlenceli bir o kadar da zor ve sürekli kendinizi geliştirmeniz gereken bugünkü tabiri ile update edilmesi gerek bir rol.

Yaşamımız boyunca çeşitli rollerimiz olur bunlar evlat, işveren, çalışan, halı, dayı ,yenge gibi  ama en önemlisi zoru ve hata kabul etmeyeni kuşkusuz anne baba olmaktır. Zira evlatlar tek kullanımlık hamur gibidir sen nasıl yoğurup şekil verirsen o şekilde kalır ama tekrar yoğurup şekillendirmek neredeyse imkansıza yakındır ya kırılır ya dağılır ve geride bol bol pişmanlık bırakır.  İşte tam da bu yüzden kişisel gelişim benim hayatımda çok büyük bir yer kaplıyor kendimi yenilemek geliştirmek için sürekli okumak araştırmak ve kendimi bolca eleştirip yaptığım hatalardan kurtulmak benim için çok önemli. 

Sanırım Dünya üzerinde hiç kimse ben mükemmel anneyim-babayım diyemiyordur hepimizin hataları var dengesizliklerimiz var yerli yersiz tepkilerimiz var çünkü insanız ne kadar istemesek te bizde hatalar yapıyoruz. Önemli olan bunları görebilmemiz ve düzeltmek için çaba sarf etmemiz bana göre.
Bazen yeni bir kaynak okuduğumuzda ya da  dinlediğimiz de elimizde olmadan kendimizi mutlaka –aaa ben işte burada hata yapıyormuşum diyoruz. Bu kaçınılmaz ama olsun bu şekilde olabileceğimiz en güzel en mutlu anne baba olarak mutlu huzurlu ve başarılı çocuklar yetiştirmemiz mümkün.

İşte ben bugün çok değerli bir insanla tanıştım. Seminerinde bulundum röportaj yaptım ve sonrasında kitaplarını aldım ve bir tanesini bir solukta okudum ve kendimden çok şey buldum (anket kısmı kaldı ama henüz ona vaktim olmadı)olumlu ya da olumsuz bazen ohh iyi bari doğru yoldaymışım dediğimde oldu ama bazen de hımm demek ki sorun buymuş bundan kaynaklı tepki almışım oğlanlardan (sıkılgan ergenim 13 yaşındaki Kayra ve kendini ergenle yarıştıran küçük ergenim kendini kanıtlama çabasında 5 yaşındaki Mirza )


Efkan Yeşildağ Uzman psikolojik Danışman ve aile danışmanı. Fatih üniversitesi mezunu. Lisansüstü eğitimini Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünde gerçekleştirmiş. Sayısız seminerleri ve faaliyetlere katılmış. Sevda eğitim  ve Aile danışmanlık merkezinde Aile danışmanlığı yapmakta evli ve 3 çocuk babası. Eşi Hatice Yeşildağ hanımefendi de çocuklar için okunmak üzere kitaplar yazmış ki ben röportajı gerçekleştirirken maalesef bir adet kalmıştı ben onu aldım. Eve geldiğimde kitapları çok seven minik oğlum Mirza ya kitabı gösterdim Efkan beyin onun adına imzaladığını gösterince sevinci iki kat arttı. Sonrasında içerisinden 2 adet hikaye okudum çok hoşuna gitti. Anne yatarken 2 tane daha okur musun dedi tabi ki seve seve dedim. Sen yat ben işim biter bitmez geleceğim dedim ama geldiğimde elinde çok sevdiği kitabı ile uyuyakalmıştı.İlk fırsatta diğer kitabı da edineceğim.


Seminerden aldığım kısa kısa notlara gelince çok fazla anlatmayacağım çünkü bence her evde bulunması gereken kaynak kitaplar (bir zamanlar meydan larousseler vardı Google yerine biz oralardan hazırlardık ödevleri) şimdi ise ben Efkan beyin kitaplarını başucu kitaplarım yapmayı öneriyorum.

Seminere dönersek
-Çocuk ahlakı babadan öğrenir. Ahlaksızlık,yalan söyleme gibi kötü alışkanlığı varsa babasıyla ilişkisinde mutlaka sorgulama yapılmalı
-Çocuk şefkat,merhameti anneden öğrenir. Seri katiller,madde bağımlıları genelde anne sevgisi ve şefkatinden mahrum kişilerden oluşur.
-Bir adam evde şiddete başvuruyorsa o evde kendini değerli hissetmiyor demektir.
-Bir kadın evde ağlıyorsa, içine kapanıyorsa ,hiçbir şeyden mutlu olmuyorsa o evde kendini değersiz hissediyor demektir.
-Bir çocuk anne babasının yanına gelmiyorsa sokaktan eve gelmiyorsa çocuk o evde evlat olarak kendini değersiz hissediyor demektir.
-Çocuk tüm derslerden tam not alıyorsa o çocuğun başka problemi yokmudur?
-Kuranı kerimde Kadın için ve gece için sükünet verici diye ayetler vardır
-Baba sevgisinden yoksun kızlar ilerde babası yaşındaki kişilere ilgi duyuyor

Daha fazlası problemlerimiz ve çözüm yolları için Efkan beyin kitaplarını almanızı önereceğim
Babalar için yazılmış olan ANNE TUT ELLERİMDEN BABA benim ilk fırsatta edinmek istediklerimden









1 Yorumlar

  1. Çok güzel ve akıcı yazını zevkle okudum.Resimlerle desteklemen ise daha bi farklılık, canlılık katmış teşekkürler emeğine sağlık

    YanıtlaSil

View My Stats