Merhaba herkese

Bloggerlık ve blog yazarlığı ile ilgili o kadar çok soru alıyorum ki bu yazıyı hazırlama gereği duydum. Umarım faydalı olabilirim.

Blog yazmak neden bu kadar popüler oldu ?

Blog insanın kendine ait hem özel hem de isterse dış dünyaya açılan bir kapısıdır. Blog alanı kişinin kendini en özgür hissettiği, en güzel ifade edebildiği yerdir. Blog yazmak çağın yapısına ve gereksinimlerine insanların cevap verme şeklidir. Blog yazan kişiye de blogger denilmektedir. Peki Blog yazmak neden bu kadar popüler oldu ?



Çağımız internet ve bilgisayar çağı. Artık eskisi gibi günlükler de tutulmuyor; onun yerine kişiler yaşadıklarını kendi üslup ve tarzlarınca yazılar hazırlayarak insanlarla blog sayfalarında paylaşıyorlar. Başlangıçta mutluluk ya da sıkıntılarını çevresiyle paylaşmak için açılıyordu bloglar. Bir nevi dijital günlük gibiydi. İster gezi notlarını paylaşmak için açılmış olsun, ister yemek ve pasta tariflerini paylaşmak için açılmış olsun, isterse de ürün deneyimleri için açılmış olsun hepsinin mantığı aynıydı. İlk bloggerlar sanki arkadaşlarına anlatır gibi kendi karakter yapısına, mizahına ve üslubuna uygun şekilde yazılar hazırlıyor ve paylaşıyordu. Bloggerların çoğu dile hakim olmayan, noktalama işaretlerine önem vermeyen, yazdığı konu hakkında çok da araştırma yapmadan yazan kişilerdi (bu işi usta olarak yapan kişiler lütfen alınmasın onların sayısı parmakla sayılacak kadar azdı). İlk bloggerları tanımak ve keşfetmek döneminde insanlar ikiye ayrılmıştı. Bir grup bu insanlar neler yazıyor, değişik bakış açıları var diye bakarken(tüm toplumun %25 i kadarı) diğer grup bu yazıların hiç bir edebi değeri yok diye blog yazılarına burun kıvırıyorlardı (kalan %75). Çünkü biri bir şeyler yazıyorsa mutlaka edebi değeri ya da yazıların bir ağırlığı olmalıydı. Yoksa yazmanın ne gereği vardı. Ama bu kadar olumsuz yorumlara rağmen bloggerlar yazmaya devam etti, zamanla kendilerini de geliştirdiler.

Bloggerlar nasıl büyüdüler?

Blog yazmak popüler olunca bloggerlar zamanla o kadar çok okunmaya başladı ki, firmalar tanıtımlarını onlara yaptırtmaya başladılar. Bir çok ajans tanıtım için ayırdığı bütçenin büyük kısmını onlara harcamaya karar verdi. Bir kişi ürün almak istediğinde internet üzerinde arama yaptığında en çok karşılaştığı blog tanıtımları oldu. Aynı şekilde internet üzerinden pasta-yemek tarifi ararken de sponsorlu içeriklerden sonra ilk sıralarda hep blog sayfaları çıkmaya başladı.

Bloggerlar da bu kadar büyük hedeflerle başlamışlardı aslında. Ancak baktılar ki büyük bir kesim kendilerini takip ediyor ve fikirlerine önem veriyor daha da büyüttüler işi; videolar çekmeye, mekan tanıtımları için gezintilere, marka tanıtımlarında baş rolde olmaya başladılar. Yazı işinde kötü olanlar ya da bu işe profesyonel olarak bakmayan kişiler blog yazmayı bıraktılar. Bir kısım da bu büyük sektörde rekabetten korktukları için yazmayı bıraktılar. Kalanlar kendilerini geliştirdi ve yazılarının önem taşıması, arama motorlarında aramalarda üst sıralarda çıkması için İçerik Editörlüğü eğitimleri almaya başladılar.

Seo nedir?,
Seoya uygun yazı nasıl yazılır?
İçerik nasıl üretilir?
İçerik editörlüğünün normal bir metin yazmadan ne farkı var?

Bloggerlar Reklam Ajanslarıyla Nasıl Çalışmaya Başladılar ?

Bu gibi bilgileri öğrendiler. Zamanla bir reklam ajansı gibi çalışmaya başladılar. Hatta son bir kaç yılda bir çok blogger ajanslarla ortak çalışmaya bile başladı. Önceden tanıtımlarını artistlere yaptıran firmalar, bu işin çoğunu bloggerlara vermeye başladılar. Yazılarını ve kitaplarını çok severek okuduğum Pucca tarzını ve üslubunu hiç değiştirmeden yazan ilk bloggerlardandır.

Son 5-6 yılda blog yazarları daha da bilinçli yazılar yazıyorlar. Tanıtımını yaptığı ürünleri araştırmakla kalmıyor, kullanıp deneyimlerini de en dürüst şekilde aktarabiliyorlar. Reklam için yollanan ürünleri para vermedim diye övmek yerine firmaların Arge kısmına katkıda bulunabilmek için artı ve eksileriyle geri dönüşler sağlıyorlar. Blog yazma işini gerçekten iş olarak gördükleri, büyük bir ciddiyetle sahip çıktıkları ve tabi güzel de paralar kazandıkları için  blog yazarlığı yeni bir iş sahası oldu. İşte bu yüzden blog yazmak bu kadar popüler oldu.


19 Yorumlar

  1. Oğluma hamileyken iş hayatına ata verince bir şeyler yapmak isterken blog yazmaya başlamıştım. Ta o zamanlardan bu zamana takip ettihim hesaplar var. Her ne kadar sosyal medyalar daha hizli😔,cabuk,pratik görünseler de bloğun yeri ayrı bende. İlk zamanlardaki gibi çok sık guncelleyemesem de asla bırakmadım. Eskisi gibi düzenli bir raya oturtacagim günü iple çekiyorum bloğumu. Çünkü yazmayı konuşmaktan daha çok seviyorum ✌️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blog yazmak çok farklı ve özel. Asla instagramla bir tutamam. Burada özgürüz istediğimiz şeyi kendi ifadelerimizle paylaşıyoruz. Benim 9. yılım ama her yazımda aynı heyecanı paylaşıyorum. Acemice başladığım bu yolda seo uzmanlık eğitimi ve içerik editörlüğü eğitimimi de aldığım için daha da güzel şeyler yapabileceğime inanıyorum.

      Sil
  2. Son zamanlarda aklımdan geçen bir konu hakkında bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. blogların yeri bir başka tüm stresimi atmamı sağlıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle. Bazen bir sohbet konusu bazen bir soru bazen de bir karikatür bana konu olarak esin kaynağı oluyor ve yazmaya başlıyorum

      Sil
  4. Blog yazmak tabi ki çok ayrı,
    Ben blog sayfalarındaki samimiyeti seviyorum.
    Ama son dönem blog yazarlığı maalesef instagram karşısında kan kaybediyor....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında blog yazılarının yeri hep ayrı. Bir ürün alırken bile aramalarda instagram paylaşımları değil bizim yazılarımız çıkıyor sponsorlu yazılardan sonra. O yüzden elimden geldiğince aydınlatıcı yazılar yazmaya çalışıyorum

      Sil
  5. Blog yazarları büyük bir değişim içinde bunu hissetmeyen çağa uyum sağlamamış olanlar sadece. Artık farklı şekilde düşünüyor ve birbirimize sonsuz destek vererek güçleniyoruz eskisi gibi yalnız değiliz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle katılıyorum. Bir aradaysak ve birlikte paylaşabiliyorsak devam edecek blog yaşantımız.

      Sil
  6. Blog yazmayı seviyorum. Yıllardır en sevdiğim hobim bu diyebiliirm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de öyle. Terapi gibi geliyor bloguma yazı yazmak ve blogger arkadaşlarımın yazılarını okumak.

      Sil
  7. Bana kalırsa başta birçok kişinin ilgisni çekmeyecek bir aktiviteydi blog yazarlığı. Fakat olmadık insanlar olmadık konularla popüler olmaya başlayıp paralar kazanmaya başlayınca insanlar "neden ben de yapmayayım" demeye başlayarak soyundular bu işe.

    YanıtlaSil
  8. Blog yazmak hayatımızın bir parçası oldu. Emek veren ve severek işini yapan bloggerlar firmalar için aslında en iyi reklam yolu.

    YanıtlaSil
  9. Belli bir konu üzerine yazanlar para kazanma açısından daha şanslı. Ben daldan dala yazdığım için para kazanmak benim gibi bloggerlar için biraz zor.

    YanıtlaSil
  10. Blog yazmadan duramam sanırım ara verdiğim dönemler oldu ama hep özlemle geri döndüm bloguma ve tabiki kendimi daha çok geliştirerek :)

    YanıtlaSil
  11. HASAN BÜYÜKSIRIT4 Ocak 2020 23:14

    Blog yazmak neden bu kadar popüler oldu? Çünkü insanlar ikinci bir ek gelir arayışındalar ve youtube gibi platformlarda çılgın paralar kazanıldığını duyunca insalar web işlerine yöneldi. Fakat youtubede yüzünü göstermeye çekinin girişimciler için en iyi yol blog yazmak oldu. Wordpress temaları sayesinde artık herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmadan bir site veya blog açılıp içerik üretilip para kazanılabiliyor. Bundan dolayı blog yazmak popüler oldu bence.

    YanıtlaSil
  12. Blog yazmak benim için çok keyifli hale geldi, hem deneyimlerimi yazıyorum hem de faydalanıyorum bence bundan popüler oldu.

    YanıtlaSil
  13. Çok açıklayıcı olmuş Lerzan Hanım, teşekkürler ama ben blog işinden para kazanıldığı fikrine pek inanamadım nedense. Bu işten para kazanan var mı?

    YanıtlaSil

View My Stats