Merhaba herkese

Bugün sizlere çok severek okuduğum ve başucu kitabı yaptığım Jeanne Siaud-Facchin adlı yazarın  Üstün Zekalı Çocuğa Yardım Okulda ve Hayatta Başarılı Olması İçin Ne Yapmalı kitabından bahsedeceğim.
Üstün Zekalı Çocuğa Yardım Okulda ve Hayatta Başarılı Olması İçin Ne Yapmalı


Üstün Zekalı çocuğunuz var ve siz çocuğunuza tanı konduğu andan itibaren ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Ya da öğretmensiniz ve sınıfınızda üstün zekalı tanılı çocuk var ne yapmanız, nasıl davranmanız lazım işte hepsi bu kitapta. 

Üstün Zekalı Çocuğa Yardım
Jeanne Siaud Facchin kimdir ondan bahsedeyim öncelikle; 1957 doğumlu olan Jeanne; Paris X Nanterre Üniversitesi Psikoloji Bölümünde doktora eğitimini tamamladıktan sonra çeşitli hastanelerde çalışarak çocuk ve ergen psikolojisi alanında uzmanlaştı. 2003 yılında öğrenme bozukluklarını tedavi etmek amacıyla, daha sonra Fransa'nın pek çok şehrinde şubeleri açılan Cogito'Z ile Zebra Surdoe adlı terapi merkezini kurdu; üstün zekalı çocukların mutlu, başarılı ve kendini yetiştirmiş yetişkinler olması için çalışıyor. Jeanne Siaud Facchin okulda karşılaşılan zorluklar, zeka, başarı, meditasyon konularında eserler yayımladığı gibi,  Üstün Zekalı Çocuğa Yardım Kitabı alanında referans kabul ediliyor. Pek çok okulda ders kitabı olarak da kullanılıyor.
Kitap 9 ayrı bölümden oluşuyor. İlk 9 bölümde Üstün Zekalı Çocuk kimdir, Üstün Zekalı Çocuğun Kişiliği Nasıldır, Üstün Zekalı Çocuğun Düşünme Tarzı Nasıldır gibi konular ele alınırken 10. bölümde psikolojik testlerden bahsediliyor. Bu psikolojik testlerin yapım amacı kimlere yapılabileceği ve ne tarz sorunları ortaya çıkardığı hangi sorulara cevap verdiği anlatılıyor.


Üstün Zekalı Çocuğa Yardım- Okulda ve Hayatta Başarılı Olması İçin Ne Yapmalı kitabını alırken büyük bir beklentim yoktu açıkçası. Ama oğlumdan dolayı sürekli araştırma ve kendimi geliştirme çabasında olduğum için ne kaybedeceğim diyerek sipariş vermiştim. Sürekli bu konularda okumaya çalışıyordum zaten. Çok doğru bir karar verdiğimi kitabın ön sözünü okuyup içerisine biraz göz atınca anladım. Kitap gerçekten çok donanımlı. Hangi durumlarla karşılaşabileceğimiz, neler yapmamız gerektiği çok güzel anlatılmış.

Üstün Zekalı Çocuğa Yardım kitabını kimler okumalı?

Bence Üstün Zekalı Çocuğa Yardım kitabını sadece üstün zekalı çocuğa sahip olan veliler okumamalı. Bence ilk başta öğretmenler ve okul müdürleri okumalı çünkü sınıfında bu tarz çocuklar olabilir ya da kendi çocuğu da olabilir. Toplumun bu çocukları anlaması için eğitim çok önemli. Bununda temeli öğretmenlerden geçiyor. Önce öğretmen bu çocukları tanıyacak anlayacak ki sonra diğer çocuklar ve veliler de bu çocukları kabul edecek. Hani bir sınıfta gözü görmeyen yahut eli tutmayan çocuğa nasıl farklı davranmak, bazı hareketlerini tolere etmek zorundaysa öğretmenler bu çocuklara da gereken özeni göstermeli. Toplum olarak bu çocukları kazanmak için önce anlamak zorundayız. Bana da zaman zaman sorulan şu soru eminim benim gibi pek çok aynı durumda olan veliye sorulmuştur; Çocuğunun böyle olmasından mutlu musun?  Öncelikle o bana Rabbimin emaneti elbette mutluyum, ama seçme şansım olsa üstün zekalı üstün yetenekli çocuğum olmasını istemezdim. Çünkü insanların dışarıdan göremediği o kadar çok zorluklarla  karşılaştım ki.  Diğerlerini iyi kötü atlattık ama oğlumu ve beni en çok zorlayan, üzen zaman ortaokula başladığında oldu. Bir çok yerde öğretmenlerin bu konuları bilmemesinden dolayı öğretmenlere brifing vermek zorunda kaldım. Çoğu zaman çocuğu tanımak istemediler, öğretmenlere çocuğu ben tanıtmak zorunda kaldım. Bir çok öğretmene bu yüzden kızgınlığım, kırgınlığım da oldu. Onu anlamak tanımak yerine etiketlediler, umursamadılar ve onu kaybettiler. Konuşmaya gelince -Türk çocukları geleceğimiz derken uygulamada Türk çocuklarının ne yaptığı ne ettiğini önemsemediler. Ben o zamanda demiştim bu gün benim oğlum olur yarın başka çocuklar olur ya da kendi çocuğunuz bu durumda olur. Siz öğretmensiniz bilmek zorundasınız kendinizi güncellemek zorundasınız. Bunu bilerek davranan güzel öğretmenlerimi tenzih ediyorum ama diğerlerine bu işi layıkıyla yapmayacaksanız keşke hiç öğretmen olmasaydınız demek isterdim; bunun için can atan çocuk sevgisiyle dolu kendini yetiştirmiş milyonlar var sırada bekleyen. ( bu kısım biraz iç dökme gibi oldu ama şunun anlaşılmasını istiyorum üstün zekalı çocuğum var hayatım süper lay lay lom bir durumumuz yok çok zorluklar çektik, çekiyoruz bunu anlatmak istedim )

Jeanne Siaud Faccihin Üstün Zekalı Çocuklardan Zebra diye bahsediyor; bunun sebebi kitapta çok derin bir şekilde anlatılıyor ama ben sizlere kısaca özetlemek istiyorum;  çocuğa sen üstünsün diyerek psikolojik yük bindirmek yerine Zebra çocuk olarak olayı daha basite indirgeyerek (işin ciddiyetini bozmadan) sevimli bir tanım koyuyor ortaya. Bu yüzden de açtığı terapi merkezine de Zebra Terapi Merkezi adını verdi.

Kitapta üstün zekalı çocukların düşünce yapısını bozmadan. onları bastırmadan (ki maalesef bizim eğitim sistemi bu tip farklılıkları çok istemiyor) parlak fikirlerin nasıl ortaya çıkarılacağını da anlatıyor. Okul eğitiminin bu çocuklara faydaları ve zararları da belirtilmiş.

Ben kitabı çok beğendim zorlandığım yerde de tekrar tekrar okuyorum. Özellikle tüm eğitimcilerin okumasını, anlamasını ve uygulamasını tavsiye ediyorum. Üstün Zekalı Çocuğa Yardım Okulda ve Hayatta Başarılı Olması İçin Ne Yapmalı Fiyatı 26.97 TL 

25 Yorumlar

  1. Çok önemli bir içerik paylaşmışsın Lerzan'cığım. Gerçekten de anlaşılamadığı için heba edilen, yaftalanan çok çocuk oluyor. Halbuki onları kazanmak, işlemek lazım. Standart eğitimde bile zafiyetlerimiz varken üstün zekalı çocuklarımız için modern yaklaşımlar beklemek sandığım kadar uzak değildir umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten de öyle. Adı üstünde özel çocuklar bunlar farklı olmayı onlar seçmedi ama desteklemek bizim elimizde üstün zekalı çocukları.

      Sil
  2. Türkiye'de özel eğitim ne kadar zor çok az kurum var bu tarz çocuklara eğitim verebilecek ne yazık ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeni yeni adımlar atılıyor maalesef İremcim üstün zekalı çocuklar için. İnşallah daha iyi adımlar da atarlar

      Sil
  3. Faydalı bir post olmuş, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. İletişim yayınlarını pek severim.Bu kitap da oradan.Çok iyi kitaplar çıkarıyor bunlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok faydalı bir kitap. Ben özellikle Bilsem velilerine öneriyorum bu kitabı.

      Sil
  5. Elinize sağlık Lerzan Hanım, böyle önemli bir kitabı çok güzel tanıtmışsınız, önemli bir konu gerçekten, çok güzel bir paylaşımdı...

    YanıtlaSil
  6. Üstün zekalı bir çocuğu olan aileler için rehber niteliğinde bir kitap. Üstün zekalı çocukların da özel çocuklar olduğunu bilip ona göre davranılması gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle. Üstün zekalı çocuklar için neler yapabilirizi düşünmemiz lazım artık

      Sil
  7. Üstün zekalı çocuğa yardım okulda ve hayatta başarılı olması için ben yapmalı kitabını mutlaka okuyacağım. Tavsiye için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Değerli bir paylaşım ve tavsiye için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Emeğine sağlık canım, üstün zekalı çocuk sahibi aileler için muhteşem bir rehber niteliği taşıyor bu kitap :)

    YanıtlaSil
  10. Aslında etrafımızda üstün zekalı o kadar çok çocuk var ki bilgilenmek lazım, bu kitabı en kısa sürede okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özellikle idarecilerin ve öğretmenlerin okumasını çok istiyorum üstün zekalı çocuklar hakkında bilmediklerini öğrenmeleri için

      Sil
  11. Üstün zekalı çocuğa yardım kitabı bu konuda bilgi edinmek isteyenler için çok güzel düşünüşmüş. Keşke eğitim sistemleri de yeterli olsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke tüm öğretmenlere bu eğitimleri verseler de bu üstün yetenekli çocuklar hak ettikleri değeri görebilseler

      Sil
  12. Blogun teması mı değişti bu arada?Gözüme baya güzel geldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum canım değiştirmedim temam uzun süredir aynı :)

      Sil
  13. Üstün zekalı çocuklar hakikaten özel ilgi gösterilmesi gereken geleceğimizi şekillendirecek gençler onlara özen göstermeliyiz.

    YanıtlaSil

View My Stats