Merhaba herkese



Kayseri'den döndüm başladım tekrar blog yazılarımı yazmaya. Önceliğim Erşat Mirza'nın çok severek okuduğu Selina Serisinin yazarı İdil Öztürk Başara ile sizleri tanıştırmak oldu.

Oğullarımın ikisinde de okutacağım kitapları önce ben okurum. Sonra sakıncalı değilse onlara okuturum hatta bu yüzden ilginç olaylarla da karşılaşabiliyorum. Mesela büyük oğlum 3. sınıfta iken öğretmenler ortak karar almış ve tüm 3. sınıflar için bir kitap önermişlerdi. Kitabı aldım ve aynı gün okuduğumda içinde 4-5 yerde küfür ve o yaş grubuna uygun olmayan kelimeler olduğunu öğretmenlere bildirdiğimde tüm okuldan o kitapları toplatmıştık :) O yüzden çocuk kitaplarını çok severim ve hemen de okurum. Selina da hem fotoğraflarıyla hem de özenle seçilmiş kelimeleriyle benden tam not aldı.



Bugün sizlere bir başarı hikayesinden bahsedeceğim. Arkadaşım İdilob İdil Öztürk Başara'nın  başarı hikayesini sizinle paylaşmak istedim.

Öncelikle İdil'e Selina nasıl doğdu diye sorduğumda aldığım yanıtı sizinle paylaşmak istedim.






Merhaba,
Kitabın nasıl ortaya çıktığını kısaca anlatacak olursam;
Kızım Nehir  12 yaşında  ve  her gece ona kitap okuyorum. Daha doğrusu ilk 6 yıl ben ona okudum, 6 yaşından beri de  birlikte okuyoruz.  Fakat okuyacak kitap, anlatacak masal bulmakta zorlandığım bir süreç oldu. İnsan anne olduktan sonra her şeye, hayata bakış açısı değişiyor. Çocuğuna uygun olup, olmadığını sorgulamaya başlıyor.  Dünya klasikleri inanılmaz. Hepsi ama istisnasız hepsi hikayesinin içinde kötülük barındırıyor. Her zaman iyi ve kötünün savaşını anlatıyor. Evet çoğu zaman iyi kazanıyor  ama kötülüğü, büyücüyü, cadıyı, canavarı da çocuğun aklına sokuyor. Beni en çok üzense bu masallar çocuklarımıza 3 yaşından itibaren anlatılmaya başlanıyor. Tevekkeli  boşuna psikologlar çocukluğa döndürmüyor insanları. Çocuklarımızın o tertemiz beyinlerine neler yüklüyoruz.
Şimdi bir düşünsenize, Hansel ve Gratel, Pamuk Prenses, Rapunzel, Uyuyan Güzel, Cinderalla… böyleeee uzar gider. Cadıların, büyücülerin ve kötü üvey annelerin yanı sıra beni üzen diğer bir noktada, kötülük yapanların da kadın, mağdur olanın da kadın olmasıydı. Ayrıca kurtarılmak için bir prens beklenmesi de ayrı bir sorundu. Sonra kurbağayı öpmek zorunda kalan Prenses gibi anlamsız konular da bence çocukların taze beyinlerine yüklenmemesi gereken, gereksiz işler.
Daha sonra ben de kendi masalımı kendim yazarım dedim ve  Selina’nın maceralarını  yazmaya başladım. İlham kaynağım kızım oldu. Yaşadığımız otel, buradaki doğa, arkadaşları  vs..  Hatta kahramanımızın ismini Nehir’in sınıfında yaptığımız bir anketle, çocuklar belirledi.
Resimlerini  Aygül Öveç Avcı çiziyor. Harika da bir iş çıkarıyor. Beynimdekileri, hayallerimi neredeyse bire bir canlandırıyor. Selina’da şu anda etrafta dolaşan, ne olduğu belirsiz, eciş bücüş kahramanlara inat, çocuk gibi çocuk, afacan ve sevimli bir karakter oldu. Ayrıca kızımın bir fotoğrafından yola çıkarak çizildi.
Hikayelerde vurgulamak istediğim diğer bir hususta “doğa ve hayvan sevgisi”  . Beton apartmanların içinde, tabletlerin sanal dünyasında hapsolmuş çocuklara, unuttukları doğayı, mahalle arkadaşlığını hatırlatmak istedim. Gittikçe betonlaşan dünyada çocuklarımıza tekrar doğa sevgisini aşılamak amacındayım.
Bu hikayelerin en önemli özelliği, bir çok pedagogdan, öğretmenden ve anneden destek alınarak oluşturulmuş, çok büyük oranda  kendi kızımla yaşadıklarımdan yola çıkılarak yazılmış gerçek bir hayat hikayesi  olması. Daha da önemlisi; içinde hiçbir subliminal mesaj, şiddet, korku, canavar, büyücü vs. içermemesi. Ayrıca seri olacağı için devamı da gelecek
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önerilen kitaplar listesine de alındı. İngilizce çevirisi tamamlandı ama henüz basılmadı. Basılır basılmaz hemen onu da size ulaştıracağım.

İlk baskının bir kısmı da Niğde'de yaptığımız bir organizasyonda bedensel engelli çocuklarla da buluştu. İlk fotoğraftaki kızımız Kardelen'e kitabı annesi okudu ve Kardelen kitabımızı çok sevdi. İdile güzel yüreğinden ve desteğinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Sizde Selina'nın maceraları için buraya tıklayabilirsiniz. Yolun açık olsun İdilcim başarılarınla da bizi gururlandırmaya devam et. Selinanın maceraları D&R satış fiyatı 7,5 TL



0 Yorumlar

View My Stats